Ανακούφιση εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας για το 70% των ελληνικών νοικοκυριών τα μέτρα για το ρεύμα

 
Ανακούφιση εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας για το 70% των ελληνικών νοικοκυριών τα μέτρα για το ρεύμα

Ενημερώθηκε: 06/05/22 - 08:08

Ανακούφιση εν μέσω ενεργειακής ακρίβειας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυουργός Κ. Μητσοτάκης και αφορούν τουλάχιστον στο 70% των ελληνικών νοικοκυριών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, που αποτελεί με διαφορά το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Με αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι δίνεται μια γενναία, όσο και απαραίτητη, ανάσα στα νοικοκυριά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Τα μέτρα στήριξης προβλέπουν και την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων των τιμών, μέχρι και το 80%.

Πιο συγκεκριμένα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης κινείται σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πλαφόν στα οικιακά τιμολόγια στα επίπεδα των 145 ευρώ η μεγαβατώρα και έως 160 ευρώ στα εμπορικά, βιομηχανικά και επαγγελματικά ώστε να μειωθεί το κόστος ρεύματος σε όλη την οικονομική αλυσίδα και έμμεσο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, προβλέπει ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και για διάστημα ενός έτους.

Το πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα περιλαμβάνει και αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που μπορούν να φτάσουν και τα 600 ευρώ, αναλόγως της κατανάλωσης του εκάστοτε νοικοκυριού.

Εκείνοι που δικαιούνται αυτή την αναδρομική επιστροφή είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, και που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Το χρηματικό αυτό ποσό, που δικαιούται, αναλογικά, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο.

Διευκρινίζεται επίσης ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh, ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι πρόσθετη επιβάρυνση συνιστά η κατανάλωση πάνω από τις 300kWh, που δεν καλύπτονταν έως σήμερα από επιδότηση.

Από τον Ιούλιο και μετά έρχεται η πιο γενναία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία θα έχει ορίζοντα για τουλάχιστον έναν χρόνο, ξεκινώντας σε πρώτη φάση ως το τέλος του 2022. Εδώ μιλάμε για διπλό «πλαφόν» σε χονδρική και λιανική. Στη χονδρική, το πλαφόν θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με την τεχνολογία ενέργειας, αλλά θα είναι «φιξαρισμένο» και όχι ευμετάβλητο σε τυχόν ανατιμήσεις. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι γενναίες, οριζόντιες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά. Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία «έκαιγε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και μπορεί να μην γυρίσουμε στους λογαριασμούς του 2020, στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να γυρίσουμε αρκετούς μήνες πίσω πριν τον πόλεμο, με «λογικές» αυξήσεις, τις οποίες τα νοικοκυριά θα μπορούν να εξυπηρετήσουν χωρίς πρόβλημα.

Τέσσερις παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξοικονόμηση

Το νέο Πρόγραμμα παρεμβαίνει σε τέσσερα πεδία: επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, καταβολή μερίσματος αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος, αποσύνδεση των διεθνών αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα μας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα ««Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους».

Τέσσερις παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξοικονόμηση

 Αναλυτικά τα τέσσερα πεδία:

Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Τέσσερις παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξοικονόμηση

Δεύτερον, όπως έχω δηλώσει, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%

Τέσσερις παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξοικονόμηση

Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Τέσσερις παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και την ενεργειακή εξοικονόμηση