Ανεπάρκεια, ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού

 
Ανεπάρκεια, ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού

Ενημερώθηκε: 24/03/16 - 13:15

Υπό τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλες συνέρχεται σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι νέες συνθήκες και η μη ανταπόκριση της Τουρκίας στην ευθύνη αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών καθιστούν εν αμφιβόλω την υλοποίηση της συμφωνίας και προκαλούν ανησυχία.

Βέβαια, την ανησυχία δε φαίνεται να τη συμμερίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Μπορεί ο κ. Μουζάλας να αγωνιά και να μην μπορεί να εγγυηθεί ...ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά την Ειδομένη, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με μια απλοϊκή συλλογιστική, μας «καθησύχασε», λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού «η χώρα μας ούτε αποικιοκρατική ιστορία έχει, ούτε ιμπεριαλιστικές διαθέσεις είχε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της»!!!

Πελαγωμένη η κυβέρνηση

Γενικότερα η κυβέρνηση δείχνει πελαγωμένη και αδύναμη να χειριστεί την προσφυγική κρήση και χωρίς συγκροτημένη πολιτική. Τη δε λειτουργία της κυβέρνησης χαρακτηρίζει η ανεπάρκεια, η ασυνεννοησία και η έλειψη κυβερνητικού συντονισμού. Ζητήματα που ελπίζει να λύσει με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αντικείμενο της συνεδρίασης αναμένεται να είναι τα αναγκαία βήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Έργο Κυβερνητικού Συμβουλίου, είναι ο συντονισμός της διαλειτουργικότητας των συναρμόδιων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορεών και υπηρεσιών, η αναληψη πρωτοβουλιών, η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων, με στόχο την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Πόσο εφικτό είναι αυτό για την παρούσα κυβέρνηση αρκεί να θυμηθούμε την κόντρα Πάνου Καμμένου – Νίκου Τόσκα για το εάν θα αναλάβει ο στρατός τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης. Και οι δύο συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι' αυτό έγινε προσπάθεια να εκτονωθεί η διένεξη που αποδόθηκε σε «παρερμηνεία» των δηλώσεων που έκαναν οι δύο υπουργοί μέσω τηλεοπτικών παραθύρων. Σύμφωνα με δημοσιγραφικές πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών, οι οποίοι συμφώνησαν ότι «το θέμα έχει λήξει», αποδίδοντάς το σε «παρεξήγηση». Όμως δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση όσοι θεωρούν ότι οι αντικρουόμενες παρεμβάσεις συνδέονται με έναν υπόγειο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Πεντάγωνο και στην Κατεχάκη.

Οι συμμετέχοντες

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου: ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (Π. Καμμένος), ο υπουργός Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς), ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ν. Παρασκευόπουλος), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Θ. Δρίτσας), ο υπουργός Επικρατείας (αρμόδιος για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Α. Φλαμπουράρης), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας), ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας (Δ. Βίτσας), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (Ν. Ξυδάκης), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Χουλιαράκης) και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, Γ. Χαρίτσης).