Βουλευτικές εκλογές 2019: Καθαρή νίκη της ΝΔ και εφτακομματική Βουλή δείχνει το exit poll

 
Βουλευτικές εκλογές 2019: Καθαρή νίκη της ΝΔ και εφτακομματική Βουλή δείχνει το exit poll

Ενημερώθηκε: 07/07/19 - 19:45

Βουλευτικές εκλογές 2019 - Αποτελέσματα: Αυτοδυναμία και καθαρή νίκη της ΝΔ με διψήφιο αριθμό διαφοράς δείχνει το exit poll που ανακοινώθηκε πριν λίγο και εφτακομματική Βουλή. Με το κλείσιμο της κάλπης δόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll (κοινό από όλα τα κανάλια) για τις σημερινές εκλογές . Τα exit poll δίνουν το πρώτο δείγμα για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αλλά πρόβλεψη.

Exit poll - στο 80% αυτών που μετείχαν

2019 2015

ΝΔ 38-42 28,10
ΣΥΡΙΖΑ 26,5-30,5 35,46
ΚΙΝΑΛ 6-8 6,28
ΚΚΕ 5-7 5,55
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,8-4,8 6,99
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1-2 3,43
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,5-4,5
ΜΕΡΑ25 3-5

Η Ελληνική Λύση στις Ευρωεκλογές στις 2019 είχε ποσοστό 4,18 και το Μ΄ΡΑ25 2,99.

Οι έδρες των κομμάτων

ΝΔ: 167 -155 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 82-77 έδρες
ΚΙΝΑΛ: 22-19 έδρες
ΚΚΕ: 19-16 έδρες
ΜεΡΑ 14-8 έδρες
Χρυσή Αυγή: 0-13 έδρες
Ελληνική Λύση: 0-13 έδρες

εΔΡΕς

Υπενθυμίζουμε ότι τα ποσοστά των exit poll είναι απλά η εκτίμηση των δημοσκόπων για το εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί τελικά να μην επιβεβαιωθούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Λίγο αργότερα θα έχουμε το αποτέλεσμα του exit poll στο σύνολο του δείγματος.

Πηγές ΝΔ: ιστορική Νίκη

Για ιστορική νίκη της ΝΔ κάνουν λόγο πηγές του κόμματος, μετά την καθαρή νίκη που αποτυπώνεται στο exit poll των τηλεοπτικών σταθμών. «Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης», προσθέτουν.

Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981. «Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας. Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων», τονίζουν από τη ΝΔ.

«Το σημερινό αποτέλεσμα προφανώς αποτυπώνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους», αναφέρουν ακόμα πηγές της ΝΔ, απαντώντας στο αν η ψήφος των πολιτών είχε χροιά αποδοκμασίας του ΣΥΡΙΖΑ ή επιδοκιμασίας της ΝΔ.

«Η σημερινή ιστορική νίκη δημιουργεί βέβαια προσδοκίες, αλλά αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα», υπογραμμίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Ελλάδα μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα την σημάδεψαν. Την ένταση, την διχαστική ρητορική, την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα πιο αισιόδοξη εποχή. Είμαστε στο ξημέρωμα μιας πιο φωτεινής Ελλάδας. Και με σκληρή δουλειά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει το χαμόγελο ξανά στα χείλη των Ελλήνων», καταλήγουν από την Πειραιώς, στο πρώτο σχόλιο του κόμματος μετά την ευρεία νίκη που καταγράφεται.

 Παραδοχή ήττας από την Κουμουνδούρου

«Εφόσον τα αποτελέσματα των exit polls επαληθευτούν, υπάρχει σαφές προβάδισμα της ΝΔ» ήταν η πρώτη αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του exit poll.

«Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα» έλεγαν παραδεχόμενοι την ήττα. Στην Κουμουνδούρου πρόσθεταν μετά την ανακοίνωση του exit poll πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εντούτοις φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στο τόπο μας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μία πλούσια παρακαταθήκη, μία χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης. Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής Αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία. Ρόλο που θα τιμήσουμε με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας».

Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Περίπου στις 21:00, αναμένεται να γίνει και η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών 2019, από τα στοιχεία που θα έχει ήδη στη διάθεσή της η Singular Logic.

Οι επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΣ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών 2019 αναμένεται να γίνουν από τον υπηρεσιακό ΥΠΕΣ Αντώνη Ρουπακιώτη.

Τα ερω

Στον ακόλουθο πίνακα (πηγή: Καθημερινή) τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2015 για να μπορέσετε να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις.

Πίνακας