Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια — Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης — Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

 
Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια — Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 15/02/24 - 13:22

Ψηφίζεται σήμερα (15/2) στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα. Αναμένεται να ψηφιστεί με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στο βήμα βρίσκεται αυτήν την στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντιμετωπίζουμε μια κοινωνική πραγματικότητα αίροντας μια σοβαρή ανισότητα», τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία, είπε σε άλλο σημείο.

Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το νομοσχέδιο εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο.

Το βλέμμα θα είναι στραμμένο στην ονομαστική ψηφοφορία. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει η επιλογή της αποχής, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει επανειλημμένως για συνέπειες σε όσους διαφοροποιηθούν.

Νωρίτερα υπήρξε ένταση μεταξύ Δημήτρη Κουτσούμπα και Άκη Σκέρτσου. Ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει κερκόπορτα στην εμπορευματοποίηση της υιοθεσίας και της τεκνοθεσίας ενώ ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία. «Δεν δίνουμε άλλοθι σε μια επίπλαστη προοδευτικότητα» είπε ο κ. Κουτσούμπας. Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε ότι «το ΚΚΕ έχασε μια ιστορική στιγμή».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε αντιχριστιανικό το νομοσχέδιο. Ακόμα ανέφερρε ότι «λειτουργείτε με φόβο και τρόμο. Λέτε ότι θα τεθούν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό όποιοι δεν υπερψηφίσουν το ν/σ, με εξαίρεση τον κο. Βορίδη. Το ερώτημα που γεννάται είναι: γιατί όλοι, εκτός του κου. Βορίδη; Τον ετοιμάζετε για νέο κόμμα, για τους δήθεν δεξιούς; Και γιατί θα τεθούν εκτός κυβέρνησης και όχι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Ή πάτε συντεταγμένα και ψηφίζετε ή όσοι τεθούν κατά της γνώμης του πρωθυπουργού καρατομούνται».

Χθες κάποιοι βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά, κάποια αρνητικά ενώ μεταξύ άλλων ο κ. Χτιστάκης είπε ότι «πείστηκα τελικά για το ναι».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λάμπρος Παναγιώτου, αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων ότι όταν ρώτησε τον κ. Κωνσταντινόπουλο τι θα πράξει εκείνος του απάντησε ότι θα απέχει. Θέμα υπάρχει και μετά την κομματική πειθαρχία που έχει θέσει ο κύριος Κασσελάκης και στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε.

Τα «όχι» και οι απουσίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Ειδικότερα, οι βουλευτές που διαφωνούν κατηγορηματικά και προτίθενται να επιμείνουν μέχρι τέλους, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, φτάνουν τους 19, ενώ περισσότεροι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τη διέξοδο της αποχής από την ψηφοφορία, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν και τους 39.

Στο "όχι" προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές: Αντ. Σαμαράς , Άν. Καραμανλή, Κ.Καραγκούνης, Μ.Σαλμάς, Αν. Κατσανιώτης, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καράογλου, Β. Γιόγιακας, Μ. Χρυσομάλλης, Ιωαν. Πασχαλίδης, Στ. Γκίκας, Θ. Δαβάκης, Μ. Χαρακοπουλος, Χ. Αθανασίοιυ, Γ. Καρασμάνης, Μπαραλιάκος, Ευρ. Στυλιανίδης, Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, χωρίς να αποκλείεται 2-3 εξ αυτών να επιλέξουν τελικά την αποχή.

Αυτη τη στάση πάντως, να απέχουν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να επιλέξουν οι βουλευτές: Ν.Μηταράκης, Θ. Πλευρης, Γ. Ανδριανος, Δ. Κουβελας, Γ. Γεωργαντας, Χ. Μπουκωρος, Β.Οικονομου, Στ.Πέτσας, Κ. Κατσαφάδος, Π. Μάντας, Δ. Ακτύπης, Σπ. Κουλκουδίνας, Χ.Κέλλας, Τ. Δημοσχάκης, Αθ. Καββαδάς, Γ. Τραγάκης, Δ. Κυριαζίδης, Χ. Στεφανάδης, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Καφούρος, Δ. Καλογερόπουλος, Μ. Παπαδόπουλος, Γ. Βλάχος, Μ. Κόνσολας, Αγγ. Συρίγος, Ιωαν. Γιάτσιος, Στ. Παπασωτηρίου, Γ. Καλλιάνος, ενώ αμφιταλαντευόμενοι εμφανίζονται για την τελική στάση τους οι βουλευτές Σ. Λιβανός, Αθ. Λιούτας και Β. Βασιλειάδης.

Παρόλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο και οι υποστηρικτές του επίμαχου νομοσχεδίου εξακολουθούν να είναι σε συναγερμό, επιχειρώντας έστω και την τελευταία στιγμή να  πείσουν εκείνους  τους γαλάζιους βουλευτές, που διατυπώνουν τις πιο ήπιες επιφυλάξεις από τη μια και από την άλλη να υπενθυμίσουν στους κάθετα διαφωνούντες  την εναλλακτική που είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την αρχή της συζήτησης των νέων ρυθμίσεων, τη διέξοδο της αποχής από την ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ