Διαφοροποίηση Σαμαρά για τη Χάγη και αιχμές για το μεταναστευτικό

 
Διαφοροποίηση Σαμαρά για τη Χάγη και αιχμές για το μεταναστευτικό

Ενημερώθηκε: 18/01/20 - 04:41

Λίγα 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη της πρότασης του, για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του προχώρησε σε μία διαφοροποίηση στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη για τα Ελληνοτουρκικά, άφησε αιχμές για το μεταναστευτικό, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία του από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τη Χάγη

Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η ιστοσελίδα liberal.gr, δηλώνει ότι«όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε "συνυποσχετικό" που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο... Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ είναι σωστό! Και με αυτό το μήνυμα προς την άλλη πλευρά πρέπει να συντονιστούμε όλοι. Όχι να το "νοθεύουμε"...».

Δηλώνει δε, ακόμα ότι «ο Ερντογάν ήδη, βέβαια, έχει κάνει νέο δόγμα του τις εξωφρενικές προκλήσεις. Προαναγγέλλει ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει το καθεστώς Σάρατζ, ότι θα πουλήσει ''οικόπεδα'' της ελληνικής ΑΟΖ και ότι θα προχωρήσει σε έρευνες εκεί. Καλό είναι να γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρει μιαν ενωμένη Ελλάδα και μιαν αποφασισμένη Ελλάδα… «Αν εμείς κάνουμε το σωστό, μπορεί η Τουρκία να πληρώσει ακριβά το τίμημα αυτής της ''υπέρ-εξάπλωσης''. Φτάνει εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε ό,τι σας ανέφερα πριν: Αξιοπιστία και αποφασιστικότητα!».

Για το μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ο πρώην πρωθυπουργός αφηνεί αιχμές λέγοντας ότι «δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή... Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…».

Για την απουσία του από την ψηφοφορία για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Στη συνένρευξη αναφέρθηκε και στην απουσία του από την ψηφοφορία για την εκλγή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όπως γνωρίζετε, η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Χαίρομαι που ξεκαθάρισε το τοπίο. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κα Σακελλαροπούλου. Της εύχομαι, βεβαίως, καλή επιτυχία. Λόγω προγραμματισμένου από καιρό ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν θα βρίσκομαι στη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας. Θα στείλω ωστόσο σχετική επιστολή, στην οποία θα αναφέρω ότι αν ήμουν παρών θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου», είπε ο κ. Σαμαράς.