Δώδεκα ξένα πανεπιστήμια έκαναν αίτηση να έλθουν στην Ελλάδα

 
σσ

Ενημερώθηκε: 22/05/25 - 16:47

Σε ειδική συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής Σάμου, καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, με θέμα «Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση, παρούσα κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές» , ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανώτατης Εκπαίδευσης ( ΕΘΑΑΕ) καθηγητής Περικλής Μήτκας (στη φωτογραφία με τον πρόεδρο Χρ. Στεφανάδη) , παρουσίασε αναλυτικά με στοιχεία την ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, σχετικά με το εκπαιδευτικό, μετεκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται και αναφέρθηκε στις μελλοντικές προοπτικές.

        Ο Υφυπουργός Παιδείας , αρμόδιος για την ανώτατη Παιδεία Νίκος Παπαϊωάννου, παρουσίασε την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, την αύξηση της χρηματοδότησης και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο, όσον αφορά την καλύτερη λειτουργία των ΑΕΙ. Σήμερα στα ΑΕΙ της χώρας, φοιτούν περίπου 68.000 προπτυχιακοί φοιτητές και λειτουργούν 1307 μεταπτυχιακά προγράμματα , από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία( 97,70%) έχει διεθνή πιστοποίηση ποιότητας.

         Σε 16 Ελληνικά Πανεπιστήμια λειτουργούν, σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, 188 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα. Επίσης είναι σημαντικό, ότι 7 Ελληνικά πανεπιστήμια, έχουν κάνει αίτηση λειτουργίας προπτυχιακών παραρτημάτων σε χώρες του εξωτερικού ( π.χ. το αρχαιότερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, που έχει ιδρυθεί πριν 188 χρόνια, προτίθεται να λειτουργήσει παράρτημα στην Κύπρο) .Σχετικά με την λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας, έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις. Οι αιτήσεις εξετάζονται από την ΕΘΑΑΕ με αυστηρά κριτήρια , ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να παρακολουθείται ο συνεχής έλεγχος του προγράμματος σπουδών. Η προοπτική είναι , εάν δοθεί πιστοποίηση, ορισμένα να λειτουργήσουν με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

      Οι μελλοντικές προκλήσεις της ανώτατης παιδείας μας, ,αφορούν την διεθνοποίηση, την υποχρέωση της δια ζώσης εκπαίδευση, την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (που έχει επιπτώσεις και στην μείωση των φοιτητών), την διασύνδεση με την αγορά εργασίας, και τον προσανατολισμό της έρευνας στις ανάγκες της Ελλάδας. Τέλος, όσον αφορά τα λειτουργικά θέματα των ΑΕΙ , η κυβέρνηση προτίθεται , πέραν της αύξησης της χρηματοδότησης, να προβεί σε διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων ανέπτυξαν τις απόψεις και τις θέσεις τους και υπέβαλαν ερωτήσεις στον υφυπουργό και στον  πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ