Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αύριο ανακοινώνει ο Ανδρ. Λοβέρδος ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο

 
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αύριο ανακοινώνει ο Ανδρ. Λοβέρδος ποιον θα στηρίξει στο β’ γύρο

Ενημερώθηκε: 06/12/21 - 14:32

Αύριο θα ανακοινώσει ο Ανδρ. Λοβέρδος ποιον θα στηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Στον α΄γύρο επικράτησε καθαρά ο Νίκος Ανδρουλάκης με δεύτερο τον Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, με το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν τελικό, ο κ. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε ποσοστό 37,1% στον α’ γύρο, κάτι που τον καθιστά ακλόνητο φαβορί ενόψει του β’ γύρου της επόμενης Κυριακής, με τον Γιώργο Παπανδρέου να φτάνει στο 27,6% και τον Ανδρέα Λοβέρδο να μένει τρίτος με 26,6%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να ανακοινώσει έως αύριο τον υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής τον οποίο θα στηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι είναι πολιτικός θέσεων που ποτέ δεν κρύφτηκε. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, θα πάρει θέση και τώρα, ανακοινώνοντας εάν θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Γιώργο Παπανδρέου την προσεχή Κυριακή.

Κατά τα φαινόμενα και με βάση τις διαθέσεις των επιτελικών στελεχών του (των βουλευτών που τον στηρίζουν και άλλων στελεχών), πρέπει να αποκλείεται κα’ αρχάς η οποιαδήποτε στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στις 3 τα ξημερώματα στον κ. Λοβέρδο για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του για την επαναληπτική Κυριακή, με τον βουλευτή να του απαντά ότι θα μιλήσουν σήμερα (Δευτέρα), χωρίς να του ανοίξει τα χαρτιά του στο παραμικρό.

Η απόρριψη του ενδεχόμενου να στηριχθεί ο πρώην πρωθυπουργός οφείλεται σε πολλούς λόγους, με κυριότερους το γεγονός ότι η εκλογική βάση του κ. Λοβέρδου είναι σε γενικές γραμμές πολύ μακριά από το «κλίμα Παπανδρέου» και επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι επιμέρους συγκρούσεις βουλευτών και στελεχών του με ανθρώπους του Γιώργου είναι σφοδρές και αγεφύρωτες.

Επιπλέον, όπως τονίζεται από συνεργάτες του, πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής, που άφησαν τον κ. Παπανδρέου πολύ πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν ότι η διαφορά που απέκτησε ο ευρωβουλευτής από τον πρώην πρωθυπουργό δεν καλύπτεται στο β’ γύρο.

Τα δύο άλλα ενδεχόμενα που πέφτουν στο τραπέζι είναι να επιλέξει η πλευρά Λοβέρδου την ουδετερότητα την ερχόμενη Κυριακή ή να στηρίξει με συγκεκριμένο πλαίσιο τον κ. Ανδρουλάκη. Προς το παρόν δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά στελέχη των δύο πλευρών συνομιλούν σε καλό κλίμα. Η βασική εισήγηση που συζητείται είναι για χάρη της ενότητας και εφόσον υπάρξουν κάποιες συνεννοήσεις για θέματα όπως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ, να δοθεί στήριξη, κάτι που εκτιμάται ως το πιο πιθανό σενάριο. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το απόγευμα της Δευτέρας.

Κλειδιά» Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Όσον αφορά το πώς διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα «κλειδιά» ήταν η Κρήτη, Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Ο κ. Ανδρουλάκης σάρωσε στην Κρήτη, αγγίζοντας ποσοστά πάνω από το 60%. Επίδοση που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη γενικότερη επικράτησή του στα νησιά, όπου αργά το βράδυ κυμαινόταν πάνω από το 55%. Η νίκη του στην Κρήτη ήταν μεν αναμενόμενη, ωστόσο, η έκτασή της ξεπέρασε αρκετές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επίσης αξιοσημείωτους πυρήνες και στήριξη από στελέχη με επιρροή στο παραδοσιακά «πράσινο» νησί, όπως οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Παράλληλα, επικράτησε σχεδόν καθολικά στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Ηπείρου. Σημαντική κατέστη η νίκη του και στη Θεσσαλία, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ισχυρά χαρτιά. Έλαβε επίσης τη μερίδα του λέοντος και στη Στερέα Ελλάδα, παρότι στην Αττική ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος αποδείχθηκαν πιο ισχυροί.

Ο τελευταίος κέρδισε στο λεκανοπέδιο συνολικά, αλλά και στον Πειραιά, περιφέρειες κομβικές μεν, αλλά όχι αρκετές για να του δώσουν το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου κεφαλαιοποίησε τη δύναμή του στην Αχαΐα, που του έδωσε σημαντική ώθηση γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε έναν βαθμό και στην Πελοπόννησο.