Το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στην 84η ΔΕΘ

 
Το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στην 84η ΔΕΘ

Ενημερώθηκε: 14/09/19 - 18:26

Το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην αποψινή ομιλία του στην 84η ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δώσει το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως θα πει, θα είναι ο πρωταγωνιστής για τις μεγάλες αναγκαίες αλλαγές, και θα απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα δημοκρατικής συστράτευσης και εγρήγορση.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα παραθέσει την κατάσταση που παρέδωσε η κυβέρνησή του στον τομέα της οικονομίας, το «στρωμένο έδαφος» για ομαλή ανάπτυξη και ελαφρύνσεις, που, όπως θα πει, είχαν ήδη ψηφιστεί προεκλογικά και παράλληλα θα επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο «η Ελλάδα να χάσει ξανά την ευκαιρία» με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να επιστρέψει ακριβώς στο ίδιο παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο που την οδήγησε στα μνημόνια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επικεντρώσει την κριτική του σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Θεσμοί: Θα πει πως τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της Ν.Δ (ΕΥΠ, ΕΡΤ, Δικαιοσύνη, επιτελικό κράτος) δείχνουν βαθιά καθεστωτική νοοτροπία.

2. Οικονομική πολιτική: Θα παρουσιάσει στοιχεία, που, όπως θα τονίσει, «αποδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνηση κάτω από το σύνθημα "ανάπτυξη για όλους", στην πραγματικότητα αφορά ανάπτυξη για πολύ λίγους». Επίσης, θα αναφερθεί στα όσα ο ίδιος εξήγγειλε πέρυσι στην 83η ΔΕΘ και «παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς υλοποιήθηκαν όλα, ένα προς ένα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης που μίλησε για "υποσχέσεις" ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μικρομεσαίων».

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί σε άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από 2020 αλλά ακυρώθηκαν.

Θα μιλήσει για νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.

3. Επενδύσεις: Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να επαναφέρει ένα μοντέλο ανάπτυξης με επενδύσεις χωρίς κανόνες και προς όφελος μόνο των μεγαλοεργολάβων, επίσης ότι μεθοδεύει την απαξίωση της ΔΕΗ.

4. Αγορά εργασίας: Θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στηρίζει το φιλοεπενδυτικό της αφήγημα πάνω στην πλήρη συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων, επαναφέροντας μνημονιακές επιταγές του ΣΕΒ και του ΔΝΤ και ακυρώνοντας κατακτήσεις (κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρση αιτιολογημένου απολύσεων κλπ).

Στον αντίποδα της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ.Τσίπρας θα αντιπαραθέσει τέσσερις βασικούς άξονες του εναλλακτικού προοδευτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι οι εξής:

-- Δίκαιη και πράσινη ανάπτυξη.

-- Οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους.

-- Εκδημοκρατισμός Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.

-- Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ασφάλεια για τους πολίτες.

«Είμαστε εδώ για ισχυρή, θεσμική και μαχητική αντιπολίτευση», αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, και θα επισημάνει την ανάγκη για μετασχηματισμό και κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΘ είναι ένα μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό γεγονός

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό γεγονός, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σημείωσε ότι την επισκέπτεται 12 συνεχή χρόνια, στην αρχή ως επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, αργότερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά ως πρωθυπουργός και τώρα, πάλι, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κατά συνέπεια έχει μια πολύ καλή εικόνα της γιατί τη γνώρισε πριν την κρίση, στη διάρκεια της και μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ένα "λιθαράκι" στην προσπάθεια χάρη στην οποία η ΔΕΘ ξαναβρήκε τη θέση της στην καρδιά των Θεσσαλονικέων και στον εμπορικό κόσμο.

Παρόλο που είναι "ηλικιωμένη" ως θεσμός, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΘ είναι σε ένα σημείο που μπορεί να τραβήξει μπροστά.

Στα περίπτερα των πανεπιστημίων 

Με τους πρυτάνεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ερευνητές και φοιτητές συνομίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται η "Akademia", το θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους φοιτητές πληροφορίες για τα καινοτόμα εκθέματα -προϊόντα της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια, τα οποία παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους των πανεπιστημίων στην 84η ΔΕΘ.

Στο περίπτερο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στάθηκε ιδιαίτερα στο νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, το οποίο σχεδίασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων UAV-iRC του ΚΕΔΕΚ του ΑΠΘ. Συνομιλώντας με μέλη της ομάδας του αγωνιστικού μονοθέσιου οχήματος της ομάδας Αristotle University Racing Team Electric - Arist.u.r.t.le., ρώτησε για την αυτονομία του οχήματος, την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, πληροφορήθηκε για τις διακρίσεις της ομάδας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τη συμμετοχή φοιτητριών στην ομάδα. Έμφαση έδωσε και στο πρόγραμμα της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ που σχετίζεται με τη εφαρμογή ThessHF, η οποία αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους.

«Παρουσιάσαμε και αναδείξαμε αυτές τις καινοτόμες δράσεις, την ικανότητα του Αριστοτελείου να πρωτοπορεί και πιστεύω πως αποδείξαμε ότι δικαίως βρισκόμαστε στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Στο εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ. Τσίπρας περιηγήθηκε εικονικά, μέσω λογισμικού που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα, στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. «Εξέθεσα ορισμένα θέματα του πανεπιστημίου, κυρίως με τι ασχοληθήκαμε την πρώτη χρονιά της πρυτανείας μας, και δήλωσα ότι ευελπιστούμε σε διάλογο με την Πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των πανεπιστημίων και μέσα σε αυτά αφορούν και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος και η επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Πήγαμε σε διάφορα περίπτερα των πανεπιστημίων και μας εξήγησαν διάφορες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Είναι εντυπωσιακό πόσες πρωτοβουλίες των φοιτητών προβάλλονται εδώ. Και βεβαίως είχαμε και την εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία της νέας αρχιτεκτονικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι τα καινούρια τμήματα, οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα και χαιρόμαστε ότι βλέπουμε να υπάρχει σιγά σιγά μια σταθερότητα σε αυτό το εγχείρημα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.