Ευρωεκλογές 2024 - Δημοσκοπήσεις: Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ - Στις 15 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ — Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

 
Ευρωεκλογές 2024 - Δημοσκοπήσεις: Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ - Στις 15 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ — Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

Ενημερώθηκε: 31/05/24 - 23:34

Ξεκάθαρη «πρωτιά» της ΝΔ, με διαφορά περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη MARC και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ με 15,3 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,4% έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 10%.

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,4% και το ΚΚΕ με 6,6%. Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό 3,6%, η Νίκη 3,1%, το ΜέΡΑ25 2,6%. Η Φωνή Λογικής συγκεντρώνει ποσοστό 2,4%, η Νέα Αριστερά 2% και οι Δημοκράτες 1,9%.

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% (36,1% με 30,7%), ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,5% (18,6% με 14,4%), το ΠΑΣΟΚ με 11,8% (13,6% με 10%), η Ελληνική Λύση με 8,8% (από 10,4% με 7,2%), το ΚΚΕ με 7,6% (9,1% με 6,1%), η Πλεύση Ελευθερίας με 4,6% (5,8% με 3,4%), η Νίκη με 3,6% (4,7% με 2,5%), το ΜέΡΑ25 με 3% (4% με 2%), η Νέα Αριστερά με 2,5% (1,6% με 3,4%).

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ/Pulse: Στις 15.5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο επιβεβαιώνει το σαφές προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι στην 3η θέση, με την Ελληνική Λύση στην 4η θέση, πάνω από το ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή των ψήφων, καθώς εννέα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3%, με το ΜέΡΑ25 να παρουσιάζει σαφώς ανοδική τάση και τη Νέα Αριστερά να βρίσκεται σταθερά στο «κάδρο».

Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών που θα «δώσει» η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνπυν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες προβλέπει τη Νέα Δημοκρατία με 7 εκπροσώπους, τον ΣΥΡΙΖΑ με 4, το ΠΑΣΟΚ με 3, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση απο 2 και Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25 από μία. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται μεν στο όριο του 3%, μένει χωρίς βουλευτή.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο... κανένας

Όσον αφορά στη γνώμη των πολιτών για τον καταλληλότερο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Δεύτερος έρχειαι ο... κανένας και τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης. Με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ποσοστά συμμετοχής και δείκτες βεβαιότητας

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η έρευνα της Pulse δείχνει ότι η διάθεση συμμετοχής αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι δηλώνουν ότι θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον, σε αντίθεση με τους νεώτερους, οι οποίοι μάλλον θα προτιμήσουν τις... παραλίες.

Πηγές: enikos.gr, skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ