Γ. Δραγασάκης: Αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Γ. Δραγασάκης: Αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Ενημερώθηκε: 27/03/19 - 12:26

Παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την τροπολογία για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, ο αντιπρόδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είπε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» και παραδέχτηκε ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς.

Ο αντιπρόεδρος τους κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας μίλησε από τη Βουλή για «χρυσή τομή» ανάμεσα σε τρεις αρχές: κοινωνικές ανάγκες – δημοσιονομικές δυνατότητες - κατάσταση των τραπεζών. 

Σχολίασε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις γιατί «είχε βάλει προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών που πραγματικά λόγω αλλαγής των συνθηκών της ζωής τους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους».

«Είτε με, είτε χωρίς μνημόνια στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή εποπτεία» ξεκαθάρισε ο κ. Δραγασάκης. 

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 25%, και με το βλέμμα στους θεσμούς ανέφερε ότι δεν πρέπει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποτελέσουν άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι οι δανειολήπτες το ίδιο. 

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου. Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

"Παράλληλο τραπεζικό σύστημα"

O υπουργός επέμεινε δε, στην ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η χώρα μας έχει χρηματοδοτικά κενά, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προσπαθούμε δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ονόμασα αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, ως προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου ή εναλλακτικού συστήματος χρηματοδοτικών εργαλείων. 

«Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό και σε αυτό προχωρούμε… Κορωνίδα αυτού του συστήματος, που θα είναι συμπληρωματικό με τις τράπεζες, είναι η αναπτυξιακή τράπεζα που θα συζητήσουμε σύντομα Βουλή». 

Η τροπολογία θα συζητηθεί εκ νέου στις 5 το απόγευμα σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα κληθούν για ακρόαση τέσσερις με πέντε εκπρόσωποι φορέων. Η τροπολογία θα εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομελεια προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.