Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα στηρίξει την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

 
GERAPETROTIS

Ενημερώθηκε: 19/04/24 - 17:51

Η Ελλάδα θα απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Υπουργών τον ερχόμενο μήνα όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι ανεξαρτήτως «της θέσης που έχει εκφραστεί» η θέση της Ελλάδας παραμένει αναλλοίωτη δεδομένου ότι δεν έχουν εκπληρωθεί θεμελιώδη ζητήματα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση των δύο πλευρών στην Αθήνα την Δευτέρα για τα ΜΟΕ., ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε επίσης ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και στα ελληνοτουρκικά, και δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, γκρίζων ζωνών και την θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στο Κανάλι 1 του Πειραιά, ανέφερε ακόμη πως δεν θα μπορούσε καμία ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί από τις βασικές θέσεις της.

Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα εκτίμησε ότι υπήρξε υπεραντίδραση και πως έχει την αίσθηση ότι δεν θα ασκήσει ουσιώδη επιρροή.

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, άναψε το πράσινο φως στο Κοσσυφοπέδιο για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε πρόσφατη ψηφοφορία στην οποία 131 μέλη ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, 29 καταψήφισαν και 11 απείχαν από την ψηφοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι διαφώνησαν με τη σύσταση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τον ερχόμενο Μάιο. Αυτό το συμβούλιο αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών των 46 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ