Γιατί ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη — «Πολιτικά απρεπής» πράξη λέει το Μαξίμου

 
MITSOTAKIS SUNAK

Ενημερώθηκε: 27/11/23 - 23:47

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 28/11, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση προγραμματιζόταν για το μεσημέρι της Τρίτης και αναμενόταν να έχει διάρκεια 45 λεπτών, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Η απόφαση για την ακύρωση της συνάντησης ήρθε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC που έκανε αίσθηση στην Βρετανία επειδή μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης και ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής: Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πηγή των Συντηρητικών αναφέρεται σε «Ελγίνεια μάρμαρα» και όχι σε Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε με την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού και όσα είπα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Πηγές με γνώση της κατάστασης στην ελληνική κυβέρνηση είπαν στο BBC ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σαστισμένος» και «ενοχλημένος» από την απόφαση του Βρετανού ομολόγου.

Έντονη ενόχληση από την κυβέρνηση: Φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση

Πηγές του Μαξίμου εξέφρασαν την έντονη ενόχληση τους για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο, με το οποίο η Αθήνα θα κάνει συζητήσεις και θα συνεχίσει να κάνει.

Μικροκομματικά οφέλη πίσω από την ακύρωση;

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Real Fm 97,8, Ισάακ Καρυπίδη η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε κάτι έκτακτο στο πρόγραμμα του Ρίσι Σούνακ και ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως ο Ισάακ Καρυπίδης τα βρετανικά ΜΜΕ εστιάζουν πολύ στην ακύρωση της συνάντησης και ενδεχομένως να κρύβονται πίσω από αυτό και μικροκομματικά οφέλη. Όπως εξήγησε οι «σκληροί» του Συντηρητικού κόμματος δεν θέλουν καμία συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ενδεχομένως ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να επιχείρησε να κερδίσει πόντους με την σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος του.

Μητσοτάκης στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Αν κόβαμε την Μόνα Λίζα μισή πώς θα φαινόταν;

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν» δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο BBC ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στα Γλυπτά έφερε το παράδειγμα της Μόνα Λίζα λέγοντας: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή την Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, πώς θα φαινόταν;».

Independent: Ο Σούνακ απορρίπτει τις εκκλήσεις για επιστροφή των Γλυπτών

Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης, μετέδιδε νωρίτερα ο βρετανικός Independent. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμεινε λέγοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς ενόψει των συνομιλιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ