«Η απλή αναλογική ιστορικό καθήκον της Αριστεράς», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές

 
«Η απλή αναλογική ιστορικό καθήκον της Αριστεράς», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές

Ενημερώθηκε: 02/07/16 - 22:06

Κυβερνητικές πηγές από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται επισκεπτόμενος την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκαν στον εκλογικό νόμο και στη σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά και ότι εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον ...Κινέζο».

Όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές «η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση».

Αναφορικά με το Brexit, οι ίδιες κυβενρητικές πηγές, εξέφρασαν την άποψη ότι θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η χώρα είναι καλυμμένη, ιδίως και μετά την απόφαση για το χρέος που κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Στο θέμα μάλιστα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι οι εξελίξεις βοηθούν τη χώρα γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν κάποιοι θα ήταν να ξανάρχιζε η κρίση στην Ελλάδα.

Για την Ευρώπη όμως η αβεβαιότητα μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθειά πολιτική κρίση και σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς να αρχίσουν να φεύγουν κάποιες χώρες από την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση το θέμα του μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τονίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει να παίξει η χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ αλλά και σε ένα μέτωπο προοδευτικών κυβερνήσεων.

Σχετικά θέματα:

Παρέμβαση Καραμανλή για εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Κατάργηση μπόνους, ψήφος στα 17, πλαφόν 3% η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Τα πρώτα "όχι" για τoν εκλογικό νόμο - ΝΔ: «νόμος-οπερέτα»