Κ. Μητσοτάκης: Με μισθό Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές διοικητών νοσοκομείων και οργανισμών εθνικής εμβέλειας

 
mitsotakis bouli

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 01/11/23 - 17:06

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Την αύξηση των αμοιβών των διοικητών οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις τέσσερις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη προκήρυξη θα αφορά τους νέους διοικητές των νοσοκομείων και θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου και ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο παραπέμπει στους ικανούς και όχι σε εκείνους που απλά αναζητούν ένα κρατικό πόστο».

«Οι διοικητές παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε. Η ιεραρχία δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά από τις ικανότητες του υποψηφίου πάντα σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει. Σήμερα πιστεύω κάνουμε καίρια μεταρρύθμιση ξεπερνώντας προβλήματα εφαρμογής που είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο πλαίσιο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε τις τέσσερις σημαντικές πτυχές της νέας πρωτοβουλίας «που δείχνουν ότι από την μια θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν δυνάμεις τις κρατικής υπηρεσίας».

– Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των σχεδόν 600 επικεφαλής περνά στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Την σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν εχέγγυα για γρήγορα αποτελέσματα. Οι φορείς χωρίζονται σε 3 κατηγορίες με τα νοσοκομεία να αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Για τα νοσοκομεία θα υπάρξει ενιαία προκήρυξη και φιλοδοξία είναι να ξεκινήσουμε με αυτή πριν το τέλος του έτους. Αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα διαδοχικών επιλογών και ενστάσεων. Τα πάντα θα εντάσσονται σε σαφές χρονοδιάγραμμα

– Το προφίλ των υποψηφίων. Τα στελέχη που διεκδικούν ένα φορέα θα πρέπει να έχουν σπουδές και εύλογη εμπειρία σε συνάφεια με το αντικείμενο του φορέα. Είναι καιρός να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που ήθελε να επιλέγονται διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι τοπικών βουλευτών. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών και στέκομαι αυτοκριτικά στο όνομα όλων των κυβερνήσεων που κατά καιρούς υπέκυψαν σε αυτόν τον πειρασμό. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα για την αποκομματικοποίηση της διαδικασίας και αυτό κάνει το νομοσχέδιο.

– Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον ιδιωτικό τομέα, μιλώ για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων. Άκουσα έντονη κριτική, θα πω μόνο πως όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο στόχος είναι σαφής: να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γι’ αυτό και υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης στην οποία θα μετέχουν οι 7 επικρατέστεροι. Για να εξηγήσω πιο απλά το σύστημα: θα υπάρχουν πρώτα τα on/off κριτήρια για να κριθεί o υποψήφιος. Θα λαμβάνονται υπόψη σπουδές και εργασιακή εμπειρία με συνάφεια. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τεστ και συνέντευξη

– Το τέταρτο βήμα είναι ο τρόπος παρακολούθησης μετά την επιλογή του προσώπου. Οι νέοι διοικητές μαζί με τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους θα καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσεις και στόχους. Θα συνάπτουν συμβόλαια απόδοσης και με αυτά θα αξιολογούνται. Αν πετυχαίνουν στόχους ή τους ξεπερνούν θα επιβραβεύονται με πριμ στόχων ή θα μπορούν να απομακρύνονται αν αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν. Όταν απομακρύνονται, ο υπουργός θα επιλέγει έναν από τους άλλους δύο που προκρίθηκαν στην τελική φάση.

Πηγή: enikonomia.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ