“Κάρφωσε” την διακυβέρνηση Σημίτη και δικαίωσε τον Καραμανλή για το χρέος ο Σταθάκης

“Κάρφωσε” την διακυβέρνηση Σημίτη και δικαίωσε τον Καραμανλή για το χρέος ο Σταθάκης
Ενημερώθηκε: 12/10/16 - 19:59

"Ομοβροντία πυρών"εξαπέλυσε εναντίον των κυβερνήσεων Σημίτη για τον άκρατο δανεισμό της Ελλάδας και τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση που βιώνει εξαιτίας αυτών εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από τη Βουλή, βγάζοντας εντελώς εκτός κάδρου την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, για την οποία μάλιστα παραδέχτηκε ότι η όποια αύξηση του χρέους εντοπίστηκε προέκυψε από δανεισμό για την κάλυψη των δανείων του Κώστα Σημίτη και των παλαιοτέρων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως μάλιστα, αναγνώρισε στους χειρισμούς Καραμανλή ότι κατά την διακυβέρνησή του έως το 2005, το χρέος παρέμεινε σταθερό σε ποσοστό 110%, ακριβώς λόγω των ρυθμών ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα επί της δικής του διακυβέρνησης.

«Το χρέος παρέμεινε σταθερό σε ποσοστό 110% του ΑΕΠ εως το 2005. Παρέμενε στο ίδιο ποσοστό λόγο ρυθμών ανάπτυξης. Το χρέος δημιουργήθηκε από το 1980 και μετά σε μια 20ετία με κορύφωση του δανεισμού» είπε αρχικά ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίοδο Καραμανλή και το 2008 ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «το 2008 προκάλεσε εκρηκτική άνοδο των νέων δανειακών αναγκών της χώρας που κάλυπταν τον παλιό δανεισμό», προτάσσοντας το πάγιο επιχείρημα των «Καραμανλικών» έναντι των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, που ευθύνονται σχεδόν ολοκληρωτικά για την σημερινή εικόνα της χώρας μας.

Η τοποθέτηση αυτή είχε πολλές φορές ακουστεί την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή καθώς η τότε κυβέρνηση αναγκαζόταν να δανειστεί για να καλύψει παλιά δάνεια τα οποία είχαν πάρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Χρήστος Σταϊκούρας που βρισκόταν από την μεριά της ΝΔ στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμφώνησε απόλυτα με την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη λέγοντας: "Συμφωνούμε απόλυτα με τον Υπουργό. Και κυρίως για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν".

Επιτακτική η ανάγκη λύσης μέχρι τα Χριστούγεννα

 

Παράλληλα αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες και τη μάχη για την απομείωση του χρέους ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος».

Λύση έως τα Χριστούγεννα για το χρέος «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος.

Παράλληλα τόνισε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να τηρήσουμε την απόφαση του Μαΐου του Eurogroup, να πάμε γρήγορα στη συζήτηση και να βρεθεί λύση για το χρέος». Ακόμη υπερασπίσθηκε την συμφωνία του 2015 επισημαίνοντας ότι υπήρξε όφελος 40 δις στο χρέος.

«Είμαστε σε κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ που πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά τα δύο, οι αποφάσεις τώρα και η έκθεση βιωσιμότητας δένουν μεταξύ τους», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.

«Τον Μάιο στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, όμως είναι απαραίτητο η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ», υπενθύμισε ο Γ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «η εξειδίκευση της απόφασης έχει τη μορφή τριών μικρών «κουτιών» με μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα άμεσα».

  • Το πρώτο «κουτάκι» είναι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους που αφορά την αποπληρωμή του EFSF και του ESM μέσω αξιοποίησης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια, που έχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή ένα μέρος να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια
  • Το δεύτερο «κουτάκι» αφορά μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής – σήμερα το 70% του χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το «κλείδωμα» των επιτοκίων μπορεί να ωφελήσει ακόμη και δύο ποσοστιαίες μονάδες το δεκαετές ομόλογο. Περιλαμβάνει ακόμη και τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναχρησιμοποίηση πόρων για μείωση των επιτοκίων και της διάρκειας δανείων που δημιουργούν τις διακύμανσης και κυρίως η αναμόρφωση κάποιων δανείων.
  • Το τρίτο «κουτάκι» είναι για το 2018 και με βάση την υλοποίηση των δύο άλλων «κουτιών» και θα αφορά μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, για να μην υπάρξει απόκλιση από την οροφή του 15% του ΑΕΠ.

Για την συμφωνία του 2015 ο Γ. Σταθάκης τόνισε: «η συμφωνία του 2015 έκανε κάποια μίνι αναδιάρθρωση του χρέους μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιο δανεισμό. Κατά τον Ντίξον και άλλους αναλυτές η μίνι αναδιάρθρωση έδωσε μεγάλο όφελος ύψους 40 δις ευρώ. Ο νέος δανεισμός είναι μικρότερος και το μεγαλύτερο μέρος αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους». «Αυτό απαντά και στο ερώτημα αν η περίοδος 2015 – 2016 ήταν θετική για την απομείωση του χρέους», επεσήμανε με αφορμή και την σχετική συζήτηση.

Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του χρέους. Η γενική ομολογία είναι ότι παραμένει μη βιώσιμο και χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό για να γίνει βιώσιμο. Ως εκ τούτου χρειάζεται κάποιας μορφής άμεσης ή έμμεσης αναδιάρθρωσης που θα προσαρμόζει το χρέος στην ικανότητα της οικονομίας να το εξυπηρετεί και αυτό χρειάζεται κάποια πρόσθετα μέτρα». Ο υπουργός σημείωσε ότι «το προφίλ του χρέους δημιουργεί ασφάλεια για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως στο χρονοδιάγραμμα λήξης του χρέους ως το 2059, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν χρονικές στιγμές που υπάρχουν κορυφώσεις όπως το 2023-2024, 2037-2039.

Η συζήτηση που γίνεται τώρα έχει μία αρχή: αυτό το χρέος πρέπει να αποκτήσει μία σταθερή δομή σε βάθος χρόνου. Να φύγουν αυτές οι κορυφές και να έχουμε μία σταθερή διακύμανση».

«Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει ένα επενδυτή. Η στρατηγική είναι να βρεθούν τα εργαλεία και οι τρόποι αυτή η στρατηγική να αποκτήσει σταθερότητα και βάθος», τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Σχετικά Θέματα:

Σταθάκης: Πρέπει να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις για βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους

Λακόπουλος: Στόχος ο Κ. Καραμανλής "διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις"

Πάνος Καμμένος: Ο Μητσοτάκης έχει ανοίξει πόλεμο με τον Καραμανλή

«Σχέδιο Πυθία» σε βάρος Καραμανλή: Δίκη ζητά η εισαγγελέας για Καρχιμάκη και στελέχη της ΕΥΠ

Η CIA βράβευσε τον πράκτορα που έριξε τον Καραμανλή!

FT για Ελλάδα: Το ΔΝΤ έχει δίκιο που ζητά ελάφρυνση χρέους και μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή

Ο Fitch προειδοποεί: Παραμένουν υψηλά τα ρίσκα στο ελληνικό πρόγραμμα

Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα στην Ουάσινγκτον

Σόιμπλε: Κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι Γερμανοί ξαναχτυπούν - Die Welt: Πρώτα κούρεμα στο χρέος και μετά Grexit!