Κυβέρνηση: Αρνείται ότι δόθηκε εντολή για το μπάζωμα στα Τέμπη — Επιχειρησιακές οι πρωτοβουλίες έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής

 
Σε αναστολή καθηκόντων οι γιατροί που έδωσαν αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή

Ενημερώθηκε: 01/03/24 - 13:50

Στους αρμόδιους του συντονιστικού, έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, απέδωσε τις αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν έλαβε κάποια αποφαση, καθώς δεν συμμετείχε καν στο συντονιστικό όργανο.

«Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τη διαμόρφωση και τις παρεμβάσεις στον χώρο όπως προβλέπεται. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν τη υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να εντοπιστούν τα θύματα», τόνισε ο Χ. Τριαντόπουλος από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας πως «διαμόρφωσαν τον χώρο όπως έκριναν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και όχι με εντολές. Προχώρησαν σε ενέργειες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους, την έρευνα και να ανταποκριθούν στην αγωνία των οικογενειών».

Μάλιστα απαντώντας στις αναφορές που γίνονται στο πρόσωπο του για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή διευκρίνισε: «Δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο και αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του κ. Αγοραστού, άλλωστε το έχει δηλώσει και ο πρώην περιφερειάρχης. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω. Με σεβασμό στους γονείς και στη δικαιοσύνη που είναι εκείνη που θα ρίξει φως».

Παύλος Μαρινάκης: Επιβεβαιώνω όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος – Επιχειρησιακές οι πρωτοβουλίες

«Επιβεβαιώνω πλήρως όλα όσα είπε στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης ( για το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη). Όλες οι ενέργειες που έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όλα αυτά κατατίθενται στη δικαιοσύνη, που διεξάγει μία έρευνα που είναι εν εξελίξει. Είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν και αναταραχή στους συγγενείς των θυμάτων» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών Συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι υπουργοί δεν δίνουν γραπτές εντολές αλλά προφορικές και κατά πόσο έχει διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για το ποιος έχει την ευθύνη για το μπάζωμα του σημείου και την απόκρυψη στοιχείων απάντησε:

«Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απάντησε μόνο ως προς το σκέλος μιας γραπτής εντολής, απάντησε συνολικά και δεν δόθηκε καμία εντολή για την συγκεκριμένη ενέργεια. Το ερευνά η δικαιοσύνη. Εμείς δεν βγάζουμε πορίσματα. Επρόκειτο για μια επιχειρησιακή απόφαση που σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανέναν σκοπό συγκάλυψης. Από την πρώτη στιγμή είπαμε όλα στο φως, όλα πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Δεν συμφωνούμε με τον συλλογισμό ότι υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών λόγω καθυστέρησης της σύμβασης 717. Στερείται λογικής» επισήμανε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ