Κυρ. Μητσοτάκης: Καταδικάστε τη λάσπη - Αλ. Τσίπρας: Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταδικάστε τη λάσπη - Αλ. Τσίπρας: Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;
Ενημερώθηκε: 25/02/21 - 14:38

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών για την «ποιότητα του δημόσιου διαλόγου».

Ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα αριστερόχρωμο τραμπισμό: «Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόχρωμος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ».

Κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση στην «εκτξευόμενη λάσπη», «Κύριε Τσίπρα να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη» και στήριξε την κ Μενδωνή την παραίτηση της οποίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο
 

Από τη μεριά του ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση «Λιγνάδη-Μενδώνη» αναρωτήθηκε «γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού είπε: «Το μεγάλο ζήτημα σήμερα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης των αποτρόπαιων πράξεων... Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε σπίτι. Γι αυτά θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός κάτι και γι αυτό θα περίμενε μία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις».

Αλ. Τσίπρας: Γιατί στηρίζετε με τόσο πάθος την κ. Μενδώνη;
 

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο;

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανένα πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;», ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή.

«Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

«Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τα πράγματα αλλάζουν «επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι». 

«Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια», τόνισε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα,  είπε ότι περιμένει την δική του «ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάρει «διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο». 

«Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; είστε και οι δύο εντος της αίθουσας».

Αναφερόμενος έπειτα στην παραίτηση Λιγνάδη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έγινε 5 ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη καταγγελία. «Καμία απολύτως συγκάλυψη στην δικαστική έρευνα, που κινήθηκε άμεσα. Έχει κάποιος στοιχεία περί συγκάλυψης της υπόθεσης; Κανείς. Σας είπα πως η κ. Μενδώνη έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα ως πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε.

«Ενθαρρύνω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά που έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας να μιλήσει άμεσα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «αλλά και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».

Τσίπρας: Επιτέθηκε σε Μενδώνη - Αγαπηδάκη στην δευτερολογία του

Νέα επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε με την δευτερολογία του στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, συνδέοντας και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού με ένα «ένοχο μυστικό» . Υποστήριξε ότι η κα Μενδώνη μένει στην κυβέρνηση , διότι αν την απέπεμπε ο πρωθυπουργός, τότε θα μιλούσε για το ποιος επέβαλε τον Δημήτρη Λιγνάδη  στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αφού η υπουργός έχει πει ότι τον γνώρισε μόλις τρεις ημέρες πριν από την επιλογή του για την συγκεκριμένη θέση. 

Παράλληλα - και προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση Μητσοτάκη για τις αναρτήσεις Πολάκη, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε αναρτήσεις περασμένων ετών από την κα Αγαπηδάκη , αλλά και από άλλα στελέχη της ΝΔ , ζητώντας με την σειρά του από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση