Μεϊμαράκης: Παρεμβάσεις μόνο για τα θεσμικά και όχι για τα εσωκομματικά

 
Μεϊμαράκης: Παρεμβάσεις μόνο για τα θεσμικά και όχι για τα εσωκομματικά

Ενημερώθηκε: 18/06/16 - 18:16

Με άρθρο – παρέμβασή του στη Realnews ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καταθέτει την πρότασή του για την εκλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση από το 2011, όταν ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Μεϊμαράκης, με την παρέμβασή του αυτή, αποδεικνύει αυτό που λέει στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι δε θα ασχοληθεί με τα εσωκομμάτικα της Νέας Δημοκρατίας και θα παρεμβαίνει μόνο σε θεσμικά – εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με την πρότασή του, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να φτάσει στο λαό αφού προηγουμένως αποτύχουν οι 3 ψηφοφορίες στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό δεν αλλάζει η μορφή του πολιτεύματος και αποφασίζει πλέον ο λαός εάν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειιδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Β. Μαϊμαράκης, αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό επισημαίνει:

«Αν αυτό συμβεί, θα έχουμε ένα διπολικό σύστημα της εκτελεστικής εξουσίας και σταδιακά ο Πρόεδρος θα αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες, κυρίως στον τομέα εξωτερικών και εθνικής άμυνας, και περισσότερη αυτονόμηση σε μείζονος σημασίας ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει μια ουσιαστική αλλοίωση του Πολιτεύματος».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Παράλληλα ο προτείνει στην περίπτωση που η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε να αποφασίζει ο λαός. «Τα κόμματα προτείνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η Βουλή έχει το δικαίωμα να εκλέξει με βάση τις τρεις ψηφοφορίες (200, 180, 180). Αν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους να τίθεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Με αυτόν τον τρόπο αποσυνδέεται πλήρως το ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τον βαρύ λογαριασμό των επώδυνων μέτρων που έφερε λόγω της καθυστέρησης από τη δήθεν διαπραγμάτευσή της, αλλά και ενόψει του καυτού φθινοπώρου και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα καταφεύγοντας στα γνωστά της επικοινωνιακά τεχνάσματα, διότι τόσο η αναθεώρηση του Συντάγματος όσο και η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι κορυφαία θεσμικά ζητήματα».

Επίσης καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν ως προτεραιότητα για την συμμετοχή του στον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος το κλείσιμο των ζητημάτων που έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να θέσουν ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον διάλογο, την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων με τους εταίρους και δανειστές. Από τη στιγμή που αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν, ενώ συγχρόνως είναι ζωντανό το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για απομάκρυνση της κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να εκπέμψουμε θολά και αντιφατικά μηνύματα στην παρούσα φάση».

 Στο ίδιο τραπέζι Τσίπρας-Μητσοτάκης λόγω Μπαν Κι Μουν (photo)

Σχετικά θέματα: