Μεταναστευτικό και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα

Μεταναστευτικό και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό Πρόεδρο Σ. Ματαρέλα
Ενημερώθηκε: 18/01/17 - 15:01

Με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας- Ιταλίας και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Εξετάσθηκαν οι κοινές ανησυχίες ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων στην ήπειρό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για τη ρεαλιστική και υπεύθυνη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με έμφαση στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Επισημάνθηκε, επίσης, η σημασία διασφάλισης της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί η χώρα αυτή να ακολουθήσει τον δρόμο εκείνο που θα την οδηγήσει εγγύτερα στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία, ενώ τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού, εκ μέρους της Άγκυρας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Ταυτόχρονα, υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ενημέρωσε τον Ιταλό Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη σταθερή στήριξή μας στην προοπτική μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ματαρέλα τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελούσε ιστορική εξέλιξη για την περιοχή μας και θα εξέπεμπε ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα διεθνώς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τον κόσμο περίοδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ. Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα

Παρακολουθήστε live την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τους αγρότες

Φ. Γεννηματά: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται για τη διαφθορά τώρα γίνεται γάτα Ιμαλαΐων»

Γεννήθηκε το δεύτερο στον κόσμο μωρό «του σωλήνα» με τρεις βιολογικούς γονείς

ΚΑΙΡΟΣ 18/1/2017: Κακοκαιρίας συνέχεια

Βαρομετρικό χαμηλό "Βίκτωρ": Ενδείξεις για ισχυρά φαινόμενα την Τετάρτη-Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις (ΧΑΡΤΕΣ)

Φλώρινα: Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες

Γερμανία: To Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε για δεύτερη φορά την απαγόρευση του νεοναζιστικού κόμματος

Ρωσία: Διετή παράταση της παραμονής δόθηκε στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Αυξήσεις μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους - Δείτε γιατί