Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό

 
mitsotakis

Ενημερώθηκε: 17/10/19 - 16:52

«Είναι πρώτη φορά που έρχομαι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Αποδείξαμε νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και αυτή η νίκη μας ήταν επίσης μια νίκη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς επιτύχαμε να εξαλείψουμε την άκρα Δεξιά και τη Χρυσή Αυγή απο το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας, έχουμε σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο που κράτησε τη χώρα μας πίσω για περισσότερο από μια δεκαετία», συνέχισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και εξωτερικές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια απίστευτα αποσταθεροποιημένη περιοχή, αλλά είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη σταθερότητα της περιοχής και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης είπε: «Αφήστε να δούμε πρώτα. Είναι καλό νέο ότι έχουμε συμφωνία. Τώρα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτή η συμφωνία θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ (λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής) στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.

Στο μεταξύ, το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μία ημέρα προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συμμετέχει και ο ίδιος ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα και τόνισε, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη και που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας και υπογράμμισε πως δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τόνισε την ανάγκη όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία και αποσαφήνισε ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Αναφέρθηκε μάλιστα, συγκεκριμένα, σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και στη δυνατότητα επικοινωνίας με την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται προτού φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές

Ο πρωθυπουργός έστειλε όμως και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος. Τόνισε μάλιστα ότι η Ε.Ε. έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο πως και κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το μεταναστευτικό συνιστά ζήτημα όπου η νέα κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσαρμόσει την πολιτική που είχε εξαγγείλει πριν τις εκλογές, διότι βρέθηκε απευθείας αντιμέτωπη με πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε να κάνει πράξη γρηγορότερα όλα αυτά για τα οποία υπολόγιζε πως θα διέθετε περισσότερο χρόνο για να τα υλοποιήσει.

Η πολιτική που έχει αποφασιστεί θα εφαρμοστεί πάντως απαρέγκλιτα, έχοντας στο επίκεντρο την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για το προσφυγικό, και στο πλαίσιό της τίθενται τα προβλήματα και διεκδικείται μια νέα πολιτική τόσο για τη συνολική αντιμετώπιση των ροών όσο και για το άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του από τις χώρες του Νότου, Ιταλία και Ισπανία, που επίσης αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τουρκική εισβολή. «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν και είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ