Μητσοτάκης – Σούνακ: Το παρασκήνιο της κρίσης λόγω των Γλυπτών

 
mitsotakis sunak

Ενημερώθηκε: 28/11/23 - 07:38

Μετά την απρεπή και αιφνίδια απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη (28/11), όπως ήταν προγραμματισμένο, εκφράζοντας με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο την ενόχλησή του για όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το σημείο που φαίνεται να ενόχλησε τη βρετανική πλευρά είναι εκείνο όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο BBC, παρομοίασε την αρπαγή των Γλυπτών και τη μεταφορά τους στο Λονδίνο σαν να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κλοπή των Γλυπτών». «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική πλευρά έκπληκτη ενημερώθηκε για την ακύρωση της συνάντησης όταν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε αυτή την απόφαση.

Σημειώνεται ότι η βρετανική πλευρά, μετά την απόφαση του Σούνακ, πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολιβερ Ντάουντεν, πρόταση την οποία απέρριψε η ελληνική, εκφράζοντας και πάλι την ενόχλησή της.

Δεν είναι τυχαίο πως το ραντεβού ακυρώθηκε την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συναντούσε τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ στις δημοσκοπήσεις, με τον χρόνο για τις εκλογές να μετράει αντίστροφα.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Την ώρα που εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης- με φόντο την επίσκεψη στο Λονδίνο του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- διαμηνύει πως «η στάση της βρετανικής πλευράς είναι μία και ξεκάθαρη», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, Βρετανοί φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια άποψη και δεν συμμερίζονται τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά, υποστηρίζοντας να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Πολλά και επικριτικά τα σχόλια στα social media.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ