ΝΔ: «Φροντιστήριο» με πολλά ερωτήματα, όμως χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και πολλές διευκρινίσεις... για τα ομόφυλα ζευγάρια

 
NEA DIMOKRATIA

Ενημερώθηκε: 15/01/24 - 23:28

Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και πολλές διευκρινίσεις... Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης ημέρας του κομματικού φροντιστηρίου στους βουλευτές της ΝΔ για το θέμα του γάμου των ομοφύλων.

Οι περισσότεροι βουλευτές επιμένουν στη διαφωνία τους, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που το ξανασκέφτονται. Σίγουρα όμως το θέμα δε διχάζει, παρά το επεισόδιο «συνεργατών» του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη.

Τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς τους εξέφρασαν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ προσερχόμενοι τα γραφεία της ΝΔ για την πρώτη μέρα των ενημερώσεων.

O Αναστάσιος Δημοσχάκης, δήλωσε ότι έχει προβληματισμούς, που μπορούν όμως να καμφθούν, ενώ ο βουλευτής Γιάννης Καλιάνος τόνισε πως: «Όλα θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε κατασταλάξει όλοι».

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης, υφυπουργός Εσωτερικών, ανέφερε: «Να ενημερωθούμε όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βουλευτής της ΝΔ, είπε: «η συζήτηση δεν πρέπει να διχάζει».

Από τους βουλευτές που πήραν τον λόγο στην ενημέρωση, η συντριπτική πλειονότητα έθεσε προβληματισμούς για το νομοσχέδιο , πλην της Σοφίας Βούλτεψη, της Ειρήνης Αγαπηδάκη και του Βασίλη Σπανάκη. Οι υφυπουργοί Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης έθεσαν ερωτήματα, όπως και ο Σταύρος Κελέτσης. Ενδεικτικά τα ερωτήματα: τι θα αναφέρει η ταυτότητα ενός παιδιού με ομόφυλους γονείς στην ταυτότητά του, στο όνομα πατρός και όνομα μητρός; Τα άτομα ίδιου φύλου συνιστούν οικογένεια; Τι θα γίνει εάν το θέμα της τεκνοθεσίας εκπέσει στα δικαστήρια; Σφόδρα αντίθετοι στο νομοσχέδιο ήταν ο Κώστας Καραγκούνης και η Αννα Καραμανλή, ενώ και ο Κώστας Κατσαφάδος εξέφρασε τους προβληματισμούς του.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο οποίος σήκωσε το βάρος της παρουσίασης της κυβερνητικής ρύθμισης σε δηλώσεις του αμέσως μετά ανέφερε ότι τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και όπως υπογράμμισε «όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση».

Ο Κων/νος Γκιουλέκας από την πλευρά του ανέφερε πως σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ είναι πολύ ωραίο να κάνει διαλογική συζήτηση και ότι είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις και όλες οι πλευρές «Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση όπως είπε ο πρωθυπουργός» ανέφερε.

Την άρνησή του να παραστεί στη σημερινή διαδικασία δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι δεν σχετίζεται με τη διαφωνία του για το νομοσχέδιο. Απών και ο Μάκης Βορίδης, η πιο σοβαρή διαφωνία μετά από αυτή του Αντ. Σαμαρά.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε εκ νέου με την εβδομαδιαία του ανάρτηση στο Facebook ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να διχάσει την κοινωνία και υπογραμμίζοντας το δικαιωματικό χαρακτήρα της νομοθετικής παρέμβασης, "να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας» υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη αντιμετώπισης "αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών".

Νωρίτερα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, έκαναν αιχμηρή δήλωση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ κυβερνητικές πηγές έκλεισαν το θέμα.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αντέδρασαν στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι η αποχή -στην οποία προέτρεψε ο Κ. Μητσοτάκης τους διαφωνούντες- συνιστά κοινοβουλευτική πράξη και υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε το 2015 από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων ζευγαριών.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ» ανέφεραν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στους συνεργάτες Σαμαρά, ανέφεραν απλώς: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ