Novartis: Ποινική δίωξη για Λοβέρδο, στο αρχείο η δικογραφία Στουρνάρα

novartis
Ενημερώθηκε: 30/08/19 - 00:05

Υπόθεση Novartis:  Στο αρχείο η έρευνα για Στουρνάρα, προς δίωξη για δωροδοκία κατά Λoβέρδου. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας , είναι το 7ο πρόσωπο για το οποίο τίθεται στο αρχείο η δικογραφία για την υπόθεση.Τι δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Παράλληλα, οι δικαστικοί λειτουργοί στέλνουν εκ νέου την δικογραφία στη βουλή για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Πρόκειται για μια αρχειοθέτηση με ειδική σημασία, δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δέχτηκε σκληρή επίθεση και αποτέλεσε ένα από τα πρόσωπα πάνω στα οποία δομήθηκε ολόκληρη η «ρητορική περί τεράστιου πολιτικού σκανδάλου στην υπόθεση Novartis”.

Ο κ. Στουρνάρας είναι το 7ο πρόσωπο για το οποίο αρχειοθετείται η υπόθεση. Είχαν προηγηθεί οι αρχειοθετήσεις για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά.

Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έκλεισαν το σκέλος της έρευνας που αφορά στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όσον αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του, με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να οδηγήσουν την δικογραφία στο αρχείο με σχετική πράξη τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον κεντρικό τραπεζίτη και πράων ΥΠΟΙΚ με παράνομές πράξεις ή πληρωμές. Δηλαδή δεν προέκυψε από πουθενά ότι , όπως έλεγαν οι προστατευόμενοι  μάρτυρες , ο πρώην υπουργός δωροδοκούνταν από τη Νοvartis, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων που αναλαμβάνει εταιρία της συζύγου του.

Αίτημα για δίωξη  στον Ανδρέα Λοβέρδο

Αντίθετα, οι δικαστικοί λειτουργοί στέλνουν εκ νέου την δικογραφία στη βουλή για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να πάρουν και πάλι το πράσινο φως για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για το αδίκημα της δωροδοκίας, με τους εισαγγελείς να αποστέλλουν στη βουλή και ένα πόρισμα περίπου 200 σελίδων, με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει, ζητώντας παράλληλα και την άρση της ασυλίας του.

Ο κ. Λοβέρδος έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων  και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου 4 σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Ο κ. Λοβέρδος αρνείται όσα του καταλογίζονται, κάνει λόγο για σκευωρία, ενώ έχει ο ίδιος ζητήσει από τους συναδέλφους του στη βουλή την άρση της ασυλίας του, προκειμένου το σκέλος που τον αφορά να φθάσει στην τακτική δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τους κ.κ, Αβραμόπουλο και Γεωργιάδη, ενώ το στοίχημα της δικαιοσύνης είναι η απόδειξη των τυχόν παράνομων πρακτικών της Novartis, ώστε να μπορέσει το δημόσιο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

Τι δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας

«Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την ευκαιρία της αρχειοθέτησης των εναντίον του κατηγοριών για την υπόθεση Novartis.

«Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους», σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ.

Πηγή: dikastiko.gr