Όχι του Βερολίνου στο αίτημα τεσσάρων χωρών του Νότου για το μεταναστευτικό

Όχι του Βερολίνου στο αίτημα τεσσάρων χωρών του Νότου για το μεταναστευτικό
Ενημερώθηκε: 29/11/20 - 15:33

Την υποχρεωτική ανακατανομή εντός της ΕΕ των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν με κοινή επιστολή τους οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισπανίας , της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στην επιστολή που δημοσιεύει η γερμανική WELT AM SONNTAG τονίζεται οτι οι τέσσερις πρωθυπουργοί επικρίνουν την «ανισορροπία» στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το μεταναστευτικό  που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο.

Οι αποστολείς απαιτούν την «υποχρεωτική ανακατανομή» των αφίξεων εντός της Ένωσης. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες «υποχρεωτικές διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα» θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Η προβλεπόμενη δημιουργία «μεγάλων κλειστών κέντρων ασύλου» είναι «απαράδεκτη» αναφέρουν οι τεσσερις χωρες του Νότου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Θόρστεν ΦρέιThorsten απέρριψε ωστόσο το αίτημα δηλώνοντας  στην  WELT AM SONNTAG: "Εάν τα παράκτια κράτη του Νότου επιμείνουν στη θέση τους, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για βασικά σημεία της μεταρρύθμισης που ζήτησε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ φέτος ,θα μειωθούν σημαντικά."

Οπως ισχυρίζεται  ο Φρέι , «αν αυτός ο πυλώνας καταρρεύσει, ολόκληρο το κτίριο καταρρέει και η μεταρρύθμιση δεν θα εγκριθεί από τη Γερμανία» .