Παραπέμπεται και για κακούργημα ο Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

 
Παραπέμπεται και για κακούργημα ο Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Ενημερώθηκε: 02/08/16 - 02:46

Ανατροπή "βόμβα" στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, η οποία οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, αποτελεί η απόφαση 1331/2016 του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, με το οποίο αναιρείται το απαλλακτικό βούλευμα για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Άρειος Πάγος, με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του, έκανε δεκτή εν μέρει την αναίρεση που είχε ασκήσει η Ξένη Δημητρίου όταν είχε το βαθμό της αντεισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου (σήμερα είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου), κατά του υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται και πάλι για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων των υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, του Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Αθανασίας Ξενάκη, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2010 προκειμένου να δικαιολογηθεί η ενταξη της Ελλάδος στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος. Έτσι, η υπόθεση θα κριθεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών.

Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, δημιουργούνται νέα δεδομένα και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία με βάση τα τεχνητά διογκωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οδήγησε τη χώρα στην μέγγενη των μνημονίων και την έθεσε υπό την επιτροπεία του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με το βούλευμά του παρέπεμψε τον Ανδρέα Γεωργίου να δικαστεί μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος που είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ήταν η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε προτείνει τον Ανδρέα Γεωργίου για την θέση του πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Σχετικά θέματα:

Η απάτη με το έλλειμμα του 2009 και η αμήχανη σιωπή της ΝΔ

Απόφαση βόμβα του Αρείου Πάγου κατά του Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009

Πρώτη καταδίκη του Α. Γεωργίου για το "φουσκωμένο" έλλειμμα του 2009