Προσπάθεια να επιρρίψουν τις ευθύνες για το Κυπριακό στον Κοτζιά από μερίδα κυπριακών και ελλαδικών ΜΜΕ

 
Προσπάθεια να επιρρίψουν τις ευθύνες για το Κυπριακό στον Κοτζιά από μερίδα κυπριακών και ελλαδικών ΜΜΕ

Ενημερώθηκε: 24/11/16 - 00:58

Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την προσπάθεια ορισμένων ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ να επιρρίψουν της ευθύνες στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του TVXS, του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος.

Με βάση τα όσα είχαν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Στην προαναφερθείσα φόρμουλα παρουσιάζεται να είχε συμφωνήσει αρχικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός που στη συνέχεια άρχισε να επηρεάζεται από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη παραπάνω φόρμουλα όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στη Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα "καπελωθούν" από την Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υποβάλλει τη παραίτηση του καλώντας μάλιστα δημοσίως τον πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία διατύπωσαν τον φόβο τους, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους Ελληνοκύπριους εθνικιστικές που τάσσονται κατά της συμφωνίας, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος που θα κληθεί να την επικυρώσει.

Σύμφωνα όμως και με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου: "Καθόλου βοηθητική δεν αποδείχθηκε τελικά η στάση της Αθήνας και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Οι συχνές δηλώσεις του κ. Κοτζιά και ο απόλυτος τρόπος με τον οποίο έπαιρνε θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ήταν και ο λόγος που ακύρωσαν συνάντηση που θα είχε πριν την πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η δε επιμονή του να αναζητηθεί η χρυσή τομή με την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν πάνε τα πράγματα στην πολυμερή, εξόργισε την Άγκυρα και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν. Έγινε λόγος για «κοροϊδία» από μέρους Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι υποδείκνυαν ότι δεν είναι δυνατό να συγκαλείς διάσκεψη για ένα θέμα που θέλεις να το λύσεις εκ των προτέρων.
Ακόμα και το τελευταίο διήμερο, ο ρόλος της Ελλάδας ήταν καταλυτικός στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως πελαγοδρομούσε μεταξύ των όσων προωθούσε ο Κύπριος Πρόεδρος και των όσων ανέτρεπε ο δικός του υπουργός των Εξωτερικών. Έτσι, αν και ο Τσίπρας συμφώνησε με τον Αναστασιάδη, δεν έδειξε διατεθειμένος να τιθασεύσει τον υπουργό του. Γι' αυτό και όταν πλέον αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες της πολυμερούς διάσκεψης (21-22 Δεκεμβρίου), το σκηνικό είχε ανατραπεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν δεν έκλεινε συνάντηση με τον Τσίπρα καλώντας τον «να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν". Όπως σημειώνει ο «Πολίτης», από την πλευρά του: «Το ελληνικό ΥΠΕΞ για πρώτη φορά ανακατεύεται σε αυτό τον βαθμό σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, ανατρέποντας το μέχρι τώρα δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Σύμφωνα με το TVXS, "η ρητή θέση του υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνεται και σε non paper που έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς - έναν non paper, στο οποίο μάλιστα υπήρχε και σαφής προειδοποίηση προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε: «Η ελληνική κυβέρνηση", αναφερόταν στο non paper, «κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου». Το non paper εστάλη λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δυόμισυ ώρες αργότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτεριών το απέσυρε ως «άκυρο».

Η άλλη πλευρά του "νομίσματος"

Σημαντικό ρόλο για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων όμως έπαιξε και η αλλαγή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, που στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας παρουσιάστηκε διατεθειμένη να παραδώσει λιγότερα εδάφη από όσα είχαν αρχικώς συμφωνηθεί, ενώ ο Ακιντζί επέδειξε άκαμπτη στάση αμέσως μετά το διάλλειμα και την επικοινωνία που φαίνεται είχε με την Άγκυρα.

Κοτζιάς: Γελοιότητες τα περί παραίτησής μου

"Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης "Πράττω", της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για "νευρικότητα" από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην αφήσει η νευρικότητα αυτή της Αγκυρας να εκδηλωθεί πάνω στη χώρα μας με τη δημιουργία ανθελληνικού μετώπου.

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη είπε ο κ. Κοτζιάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν έθεσε το ρητορικό ερώτημα, μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει πλέον ως πρόεδρος της Κίνησης "Πράττω" και όχι ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία. "Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων", επισήμανε.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε "γελοιότητες" όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του. Τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

Σε όσους του καταλογίζουν "εθνικισμό" απάντησε ως εξής: "Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς".

Ως προς τις προκλήσεις από την πλευρά της Αλβανίας ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για "εθνικισμό της αλβανικής ελίτ" και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

Σχετικά με το προσφυγικό είπε ότι θα λυθεί με την ειρήνευση στη Συρία. Προειδοποίησε πως πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν εκατομμύρια προσφύγων από τη συγκεκριμένη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά Θέματα:

Νίκος Αναστασιάδης: Δεν θα συζητήσουμε το εδαφικό στο πλαίσιο πολυμερούς

Κυπριακό: Διάγγελμα Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό!

Κυπριακό: Οι αιτίες που ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις – Φόβοι πως οι Τούρκοι θα προσαρτήσουν τα κατεχόμενα!