Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για συναίνεση στις ανεξάρτητες Αρχές και άνοιγμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης το 2026

 
μητσοτακης

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 02/01/26 - 09:43

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις με έντονο θεσμικό χαρακτήρα προέκυψαν από την πρώτη συνάντηση του 2026 του πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Το τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε σε καφέ στο Κολωνάκι, μετά τη Δοξολογία για το νέο έτος, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την εξασφάλιση συναίνεσης με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης τριών κρίσιμων και εδώ και καιρό κενών θέσεων επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών. Πρόκειται για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που παραμένουν χωρίς ηγεσία μετά τις παραιτήσεις των Χρήστου Ράμμου και Κωνσταντίνου Μενουδάκου, καθώς και για τον Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει παραταθεί άτυπα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθούν εκ νέου και με ταχύτερους ρυθμούς οι διαδικασίες, ώστε να συγκληθεί άμεσα η Διάσκεψη των Προέδρων και να επιδιωχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5. Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι ούτε η μείωση του ορίου από τα 4/5 στα 3/5 στάθηκε μέχρι σήμερα αρκετή για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, ενώ ο κ. Κακλαμάνης επανέφερε την πρόταση η τελική επιλογή να γίνεται με απλή πλειοψηφία, κατά το πρότυπο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – κάτι που, ωστόσο, προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου επιλογής των επικεφαλής των ανεξάρτητων Αρχών, προτείνοντας ανοιχτές προκηρύξεις αντί των λιστών που αποστέλλουν τα υπουργεία, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη διακομματικών συναινέσεων. Με βάση τον σχεδιασμό, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει άμεσα τη σχετική συνεδρίαση, με στόχο τη συμφωνία τουλάχιστον μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, το 2026 προδιαγράφεται ως χρονιά-ορόσημο και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα ανοίξει επισήμως τη σχετική συζήτηση, επαναφέροντας προτάσεις της Ν.Δ. από την περίοδο της Δ’ Αναθεωρητικής Βουλής. Στο επίκεντρο βρίσκονται αλλαγές στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, στο άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση και στο άρθρο 24 για τη χωροταξία και την πολεοδομία.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η συνεννόηση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις αποτελεί βασικό ζητούμενο της νέας χρονιάς, τονίζοντας πως η επιτυχία μιας φιλόδοξης Συνταγματικής Αναθεώρησης προϋποθέτει ευρείες πολιτικές συναινέσεις. Όπως σημείωσε, το 2026 θα αποτελέσει δοκιμασία ωριμότητας και ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με τον ίδιο να καλεί σε απομάκρυνση από τη δημαγωγία και την τοξικότητα.

Η διαδικασία αναμένεται να εκκινήσει με τη νέα Κοινοβουλευτική Σύνοδο, όταν η πρώτη Βουλή θα κληθεί να καθορίσει ποια άρθρα είναι αναθεωρητέα, ώστε η επόμενη να αποφασίσει για το ακριβές περιεχόμενό τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ