ΠτΔ: Αναγκαία η ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

 
ΠτΔ: Αναγκαία η ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Ενημερώθηκε: 02/04/19 - 15:31

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην τελετή βράβευσης των του 6ου Πανελλήνιου Ψηφιακού Διαγωνισμού με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό», σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Στην ομιλία του ο ΠτΔ Τανάγκη χαρακτήρισε τον σχολικό εκφοβισμό ως μια «πραγματική μάστιγα» η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ειδεχθούς εγκλήματος, καθώς στρέφεται εναντίον του ανθρώπου, εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πιο τρυφερή του ηλικία. Ενώ τόνισε την αναγκαιότητα ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών πρόληψης ενάντια σε αυτό το φαινόμενο.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας: 

«Ξεκινώ με μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο πάντα θαύμαζα για το δωρικό, λακωνικό του ύφος. Τον ρώτησα: «Κύριε Πρόεδρε, τι είναι εκείνο που σας έχει δώσει αυτή την μεγάλη δυνατότητα;» Και μου απάντησε: «Όταν κάτι γίνεται πληθωρικό, ευτελίζεται». Προτιμώ, λοιπόν, να περιορισθώ σε λίγα λόγια, που δεν απευθύνονται τόσο στα παιδιά. Απευθύνονται περισσότερο σε όλους εμάς, τους μεγαλύτερους, και αφορούν το μείζον ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, που είναι το αντικείμενο αυτού του Διαγωνισμού, τους νικητές του οποίου βραβεύουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θέλω να πω σε όλους μας ότι σήμερα, από εδώ, μαζί με τα παιδιά, υψώνουμε ένα τείχος προστασίας. Τείχος προστασίας για όλα αυτά τα θύματα. Αλλά υψώνουμε και την φωνή προειδοποίησης σε όλους τους θύτες, είτε έχουν συνείδηση αυτού που κάνουν είτε δεν έχουν. Γιατί σημασία έχει το αποτέλεσμα. Κυρίες και κύριοι, τα παιδιά και κυρίως εμείς οφείλουμε ν’αντιληφθούμε ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια πραγματική μάστιγα. Μάστιγα η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Γιατί αυτή η συμπεριφορά στρέφεται εναντίον του Ανθρώπου, αυτή η συμπεριφορά στρέφεται εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πιο τρυφερή του ηλικία. Θίγει τον Άνθρωπο, όταν μάλιστα διαμορφώνει την προσωπικότητά του. Αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια ηθική απαξία, για να χρησιμοποιήσω κάποιους νομικούς όρους του Ποινικού Δικαίου, την οποία έχει αυτή η συμπεριφορά. Αυτό πρέπει ν’αναδείξουμε. Για να εκβάλουμε κάτι από την Κοινωνία μας, όπως οφείλουμε, πρέπει ν’αναδείξουμε την επικινδυνότητά του. Και πρέπει ν’αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόληψης. Γιατί χωρίς την πρόληψη, όταν ο εκφοβισμός έχει γίνει πράξη, είναι πια πολύ αργά», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και κατέληξε: «Παιδιά μου, νάστε καλά γιατί μετέχοντας σ’αυτό τον Διαγωνισμό συνεισφέρετε τον δικό σας σημαντικό οβολό στο να μπορέσουμε να πατάξουμε αυτή την μάστιγα. Από εκεί και πέρα να θυμάσθε: Έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία γιατί είναι ένα πραγματικό δίδαγμα και για μας».