Πυκνώνουν τα σύννεφα εθνικισμού στη γειτονιά μας

 
βαλκανια

Ενημερώθηκε: 13/05/24 - 12:34

Πυκνώνουν τα σύννεφα εθνικισμού στη γειτονιά μας (με χορηγό πλέον όχι μόνο την Τουρκία) σε μια περίοδο που πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά, αρκετές εστίες σιγοκαίνε και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων -με βλέψεις και συμφέροντα στα Βαλκάνια- είναι στο κόκκινο.

Και από μόνο του η άνοδος του εθνικισμού σε χώρες των Βαλκανίων είναι πηγή κινδύνων για την περιοχή, κίνδυνος που γίνεται ακόμη μεγαλύτερος από την προσπάθεια Ρωσίας και Κίνας να διεισδύσουν στην περιοχή την οποία η Δύση (θέλει να) θεωρεί δεδομένη για τα συμφέροντά της.

Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία καθένας με τον τρόπο του, τη δυναμική του και τα συμφέροντά του είναι πηγή ανησυχίας.

Κατ' αρχήν, οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα Σκόπια έφεραν στο προσκήνιο τους εθνικιστές, οι οποίοι δια λόγου -προς το παρόν- αμφισβητούν δύο κρίσιμες για την ευρύτερη περιοχή συμφωνίες. Τη Συμφωνία των Πρεσπών και την -εν εξελίξει- συμφωνία με τη Βουλγαρία για τη μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία και πρέπει να αναγνωριστεί συνταγματικά.

Με το καλημέρα, η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων -ορμώμενη από έναν τυφλό εθνικισμό- προχώρησε σε μία προκλητική και παράνομη ενέργεια. Κατά την ορκομωσία της παρέβη το επίσημο κείμενο του όρκου της και αποκάλεσε τη χώρα της με διαφορετικό όνομα (Μακεδονία) από το συνταγματικά ισχύον (Βόρεια Μακεδονία). Πράξη η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Παρότι το υπουργείο Εξωτερικών άδειασε τη Σιλιάνοφσκα δηλώνοντας «Σεβόμαστε απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών», τούτη η ενέργεια δεν έγινε τυχαία ούτε απερίσκεπτα. Αντικειμενικά ήταν μια ενέργεια που τόνωσε τον εθνικισμό στους πολίτες της χώρας και δημιουργεί μια γενικότερη αβεβαιότητα πλέον.

Για Ευρωπαίους και Αμερικανούς (που επέβαλαν τις συμφωνίες) η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί κράτος-κλειδί στον βαλκανικό χάρτη και οι δύο συμφωνίες το θεμέλιο στη στατικότητα ολόκληρου του οικοδομήματος. Ενδεχόμενες αναταράξεις στις σχέσεις με τις όμορες χώρες μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαμηνύσει δημοσίως και σε αυστηρούς τόνους ότι τα συμφωνημένα με την Αθήνα και τη Σόφια δεν τίθενται υπό συζήτηση. Χτές αμέσως μετά το «ατόπημα» της Σκοπιανή Προέδρου άμεση ήταν η απάντηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση δια της προέδρου της Κομισιόν που κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη Συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. εξέφρασε την «λύπη της Ε.Ε. για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Πρόεδρος Σιλιανκοφκσα-Ντάνκοβα, δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας» προσθέτοντας ότι η «ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Και δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE που κατήγαγε συντριπτική νίκη.

Από την άλλη ο Ράμα της Αλβανίας, στενός σύμμαχος του Ερντογάν που ονειρεύεται τη μεγάλη «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στους συμπατριώτες του (στο λαό του όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του!!!), ενόψει των εκλογών στη χώρα την επόμενη χρονιά, με την προσωπική του δέσμευση ότι δεν θα προκαλέσει το κοινό αίσθημα.

Παρόλα αυτά υπήρξε αμετανόητα προκλητικός και ανιστόρητος. Αναφερόμενος κατά του ρατσισμού που όπως είπε βίωσαν οι Αλβανοί μετανάστες τόνισε ότι «αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα».

Ο Εντι Ράμα, υποδαύλισε τον Αλβανικό εθνικισμό, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί ακόμη και στους Τσάμηδες, και κατηγόρησε την Ελλάδα για ρατσιστικό μίσος και συμπεριφορά κατά των συμπατριωτών του.

Έκανε παραλληλισμό για τον εκδίωξη Αλβανών μεταναστών με τους Τσάμηδες, υπογραμμίζοντας πως «ζήσατε τον εξευτελισμό των επιχειρήσεων «σκούπα» στο τέλος του 20ού αιώνα, όταν σας πήραν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να απελαθείτε στην Αλβανία, σαν μια ταινία πολύ παλιάς εποχής για τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις των προγόνων μας από τα σπίτια τους στη Βόρεια Ελλάδα. Κάνατε 2-3 ασταμάτητα για τα μεροκάματα, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα», σύμφωνα με το αλβανικό μέσο Top Channel.

Τέλος, ο Ράμα κατά την ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου επικαλέστηκε την αρβανίτικη καταγωγή της Μπουμπουλίνας, της ηρωίδας της ελληνικής επαναστάσεως, το παράδειγμα της οποίας επικαλέστηκε ως κοινό ιστορικό σημείο αναφοράς, παρασιωπώντας την επίθεση των Τουρκαλβανών κατά των Ελλήνων.

Και δίπλα σε όλα αυτά η αναθεωρητική πολιτική και οι επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ