Πυρά Δούκα και Κωνσταντινόπουλου κατά Ανδρουλάκη

 
πασοκ

Ενημερώθηκε: 18/06/24 - 18:11

Μαίνονται οι έριδες εντός του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τον Χάρη δούκα να κατηγορεί τον Ανδρουλάκη για τοξικότητα και με τον Κωνσταντινόπουλο να αναφέρει πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φοβάται και πως ο ίδιος δεν φοβάται να διαγραφεί.

Χάρης Δούκας: «Η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα»

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων.

«Οι πολιτικές για βιωσιμότητα δεν είναι ουδέτερες, έχουν προοδευτικό πρόσημο. Στην Αθήνα συνεργαστήκαμε με δυνάμεις που έχουν προτεραιότητα αυτά τα θέματα. Είναι προοδευτικές πολιτικές, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», πρόσθεσε απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Νίκο Ανδρουλάκη και στα όσα είπα χθες στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε, επίσης, σε όλες τις προτεραιότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων, εστιάζοντας στην γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

«Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί– διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ευχήθηκε «να είναι καλοτάξιδο το Ινστιτούτο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «είναι προοδευτικές πολιτικές, αλλά ταυτόχρονα οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν».

Κωνσταντινόπουλος προς Ανδρουλάκη: Δεν φοβάμαι τη διαγραφή – Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν

Αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη άφησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν φοβάται τις διαγραφή από το κόμμα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σχολίασε την συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, ενώ σχολίασε το πώς βλέπει την πρόταση τόσο για κοινό ψηφοδέλτιο με ΣΥΡΙΖΑ όσο και για κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση.

«Αν δεν μπορεί ο ίδιος να κερδίσει τον Κασσελάκη, πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη;»
«Νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα κατά την άποψή μου, τα οποία υπάρχουν και είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να του ζητάει δημοκρατικά να πάει σε εκλογές και αυτός να επικαλείται το φόβο των διαγραφών. Είναι σαν να φοβάται κάποιος τις εκλογές. Νομίζω είναι λάθος αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τοξικότητα όταν λες σε κάποιον και όταν και εσύ ο ίδιος, και μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πριν τις εκλογές ότι τρίτη θέση είναι ήττα. Και λέω εγώ κάτι πολύ απλό: αν κάποιος δεν μπορεί να θέσει το δικαίωμα, τη δυνατότητα της αμφισβήτησης του αρχηγού και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει πει ότι αν δεν κερδίσω τον Κασσελάκη, δεν μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη; (…)», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης φοβάται και δεν θέλει τις εκλογές (εσωκομματικές)»
«Εγώ πιστεύω ότι δεν θέλει να πάει σε εκλογές. Αν ήθελε να πάει στις εκλογές έχει διαμετρικά ο ίδιος εκφράσει δύο αντίθετες απόψεις: Η μία στην αρχή, στην απάντηση σε μένα ότι θα κάνει το 2025 εκλογές και η άλλη που έβγαλε ο ίδιος διαρροή ότι θα κάνει τον Ιούλιο εκλογές. Και νομίζω και τα δύο έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Εμείς το σκεπτικό που καταθέσαμε είναι ένα σκεπτικό το οποίο λέει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες και περίπου οκτώ μήνες πριν τις διαδικασίες που λέει το καταστατικό, θα μπορούσε να κάνουμε μια διαδικασία πολιτικής αποτίμησης, εκλογής με πολύ κόσμο, με φερεγγυότητα, όπως είχαμε κάνει και τις προηγούμενες διαδικασίες. Δηλαδή να καλέσουμε να υπάρχουν δυνατοί υποψήφιοι και να έρθει πολύς κόσμος. Και βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλοι εκτιμούμε ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές, να είναι προετοιμασμένη η παράταξη για το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης μέρας και τη διεύρυνση», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κωνσταντινόπουλος: Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος»
Στη συνέχεια είπε: «Το ζητούμενο είναι τι βοηθάει την παράταξη αυτή τη στιγμή να γίνει σωστά. Εγώ είπα ότι είναι σωστό χρονικά να γίνουν εκλογές εντός του 2024, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2024, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι οποίες θα περιλαμβάνουν: την αποτίμηση των εκλογών, θα έχουν πολιτικό πλαίσιο και συζήτηση για πολιτικές μέσα από συνδιάσκεψη. Έχουν το μανιφέστο του κάθε υποψηφίου για το πώς θέλει το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα της διεύρυνσης, έχει τις εκλογές από τη βάση, μια δυναμική διαδικασία και καταλήγει με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου φτιάχνει ουσιαστικά τους πυλώνες πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία (…). Κανένας δεν είπε να παραιτηθεί ο Ανδρουλάκης.

Είπαν να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία γιατί σεβόμαστε το δικαίωμά του να είναι υποψήφιος (…)». Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος, ο ίδιος ο κ. Κωνσταντινόπουλος με το κόμμα είπε «όχι δεν θα είμαι. Και αυτό το έχω πει από την αρχή».

«Δεν φοβάμαι τη διαγραφή-Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»
Σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ αντέχει διαγραφές, αν δηλαδή η Κεντροαριστερά αντέχει νέες διασπάσεις, είπε: «Εγώ δεν ξέρω. Εγώ σας λέω τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το πώς το αντιλήφθηκα εγώ. Εγώ δεν καταλαβαίνω όταν κάποιος του λέει να πάει δημοκρατικά στην εκλογή από τη βάση να λέει ότι εγώ θα σας διαγράψω, θα πάρω μια απόφαση και μετά θα σας διαγράψω. Δεν το καταλαβαίνω.

Εγώ προσωπικά να ξέρετε, δεν νιώθω κανένα φόβο και μου θύμισε αυτό: Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν, αλλά δεν καταλαβαίνω ότι αυτό δίνει προοπτική, το να επικαλείσαι το φόβο. Νομίζω λοιπόν, ότι αν θεωρεί ότι εμείς θα σταματήσουμε να μιλάμε για το φόβο της διαγραφής, αυτό είναι λάθος».

Για την πρόταση περί κοινού ψηφοδελτίου
Ερωτηθείς για το αν είναι «βολικός» ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε «Ό,τι κόμμα υπάρχει μέχρι 14% είναι βολικό για το σύστημα της Νέας Δημοκρατίας».

Τέλος, σχετικά με τη πρόταση του κ. Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο με ΣΥΡΙΖΑ όσο και για κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση, επισήμανε «Αυτό το σενάριο είναι μη υπαρκτό. Ακούστε τώρα τι λέει ο κ. Παππάς: Ότι κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν έχουμε και πολύ καλούς αρχηγούς για να γίνουν πρωθυπουργοί στη χώρα και αφού δεν έχουμε καλούς αρχηγούς για να γίνουν πρωθυπουργοί της χώρας και δεν τους ψηφίζει ο κόσμος, ας μαζευτούμε όλοι να βρούμε έναν άλλον τρίτο να τον κάνουμε πρωθυπουργό. Και πιστεύετε ότι η χώρα θα μπορέσει να έχει δύο κόμματα, τα οποία θα έχουν δύο διαφορετικούς προέδρους, θα έχουν έναν άλλον πρωθυπουργό και πιστεύετε ότι αυτό θα το εμπιστευτεί ο κόσμος; (…).

Υπάρχει, όμως, κάποιο περιθώριο συνεργασίας σε κάποιο επίπεδο, έχω πει την πρότασή μου, όχι όμως, με τον κ. Κασσελάκη (…). Πρέπει λοιπόν, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και ο υποψήφιος πρόεδρος να κάνει τη διεύρυνση σε αυτόν τον κόσμο που σας είπα εγώ, τα 2,5 εκατομμύρια που λείπουνε, τους ψηφοφόρους και σε στελέχη τα οποία δεν επιδοκιμάζουν την τακτική του κ. Κασσελάκη αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ