Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος θα εντείνουν το 2026 τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εμβαθύνοντας την αμυντική τους συνεργασία, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων στρατιωτικών αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.
Οι τρεις χώρες έχουν ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις τους την τελευταία δεκαετία μέσα από κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες, εξοπλιστικές συμφωνίες και ενεργειακές συνέργειες — εξελίξεις που παρακολουθούνται στενά από την περιφερειακή αντίπαλο Τουρκία.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών κρατών υπέγραψαν κοινό σχέδιο δράσης για αμυντική συνεργασία, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η υπογραφή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης στην Ιερουσαλήμ, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψαν συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας στη θαλάσσια ασφάλεια και στην προώθηση ενεργειακών έργων διασύνδεσης.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε πως η νέα στρατιωτική συμφωνία προβλέπει κοινές ασκήσεις και μεταφορά ισραηλινής τεχνογνωσίας σε Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπιση τόσο «ασύμμετρων» όσο και «συμμετρικών» απειλών. Όπως σημείωσε, μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα οι κοινές επιχειρησιακές δραστηριότητες θα ενισχυθούν, με την Ελλάδα να συμμετέχει στη μεγάλη ισραηλινή ναυτική άσκηση Noble Dina τους επόμενους μήνες.
Η αμυντική συνεργασία περιλαμβάνει ήδη σημαντικές εξοπλιστικές συμφωνίες. Ελλάδα και Κύπρος έχουν προμηθευτεί ισραηλινά πυραυλικά συστήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών συστημάτων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς στο πλαίσιο του σχεδίου «Αχίλλειος Ασπίδα», που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μέσα στον μήνα την αγορά 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, για την ενίσχυση της άμυνας στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.