Σχέδιο «Πυθία»: Στις 19 Απριλίου η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή

Έτσι θα δολοφονούσαν τον Κώστα Καραμανλή- Στις 19 Απριλίου η πολύκροτη δίκη για το βρώμικο σχέδιο «Πυθία»
Ενημερώθηκε: 26/02/19 - 12:13

Η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή φθάνει στις δικαστικές αίθουσες. Στις 19 Απριλίου ξεκινά η δίκη στο  Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για το βρώμικο σχέδιο «Πυθία».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές έχουν ήδη αποστείλει κλήσεις σε βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ως μάρτυρες έχουν κλητευθεί ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), πρέσβης Ιωάννης Κοραντής, ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος κατασκοπείας της ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σ. Τσιτσιμπής και άλλοι που φέρονται να γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Το κεντρικό πρόσωπο στο σχέδιο «Πυθία»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κεντρικό πρόσωπο του σχεδίου «Πυθία» για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή εμφανίζεται ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, William Basil, (τον βλέπεται στην κάτω φωτόγραφία).

Γουίλιαμ Μπαζίλ

Ο Basil, με καταγωγή από την Κάρπαθο, είναι εκείνος που έστησε το δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και μελών του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ φέρεται ως εμπλεκόμενος και στην υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.

Όπως αναφέρει το πόρισμα του επίκουρου ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Δημήτρη Φούκα, ο Basil είχε επιχειρήσει κατά το διάστημα Αυγούστου 2014 – Μαρτίου 2015 να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν στα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, στήνοντας ένα ευρύ δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών.

Διαβάστε ακόμα: Τι λέει το πόρισμα της δικαιοσύνης για το σχέδιο «Πυθία», που είχε στόχο την δολοφονία του Κ. Καραμανλή

 

Μάλιστα, κατά το πόρισμα, αναφέρεται πως η σύζυγος του Basil ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα περιβόητα καρτοκινητά - «σκιές» από την Ακτή Μιαούλη, με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου». Αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών προσώπων, μελών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε μία από τις τέσσερις τηλεφωνικές συνδέσεις, η τηλεφωνική σύνδεση είχε ενεργοποιηθεί σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy» (Aμερικανική Πρεσβεία).

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του William Basil έχουν ασκηθεί βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία και παραβίαση μυστικών της πολιτείας.

Η «ενέδρα θανάτου» στη Νέα Μάκρη

Σύμφωνα, πάντα, με τη «Δημοκρατία», το πόρισμα Φούκα αποκαλύπτει, εξάλλου, πώς έδρασε η ομάδα που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Κώστα Καραμανλή το 2008, στήνοντας ενέδρα κατά το πενθήμερο 20 – 25 Απριλίου στη Νέα Μάκρη, στη συμβολή των φαναριών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ.

Υπήρξε τότε εμπλοκή περίπου 30 δευτερολέπτων ανάμεσα σε πράκτορες της ρωσικής FSB (που επιχειρούσε να προστατέψει τον πρώην πρωθυπουργό) και ατόμων που ανήκαν στις ομάδες παρακολούθησης του πρώην πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμα: Η CIA, το "Σχέδιο Πυθία" και ο Ελληνοαμερικανός "Αγαπητός" Καρπάθιος Υπερκατάσκοπος

 

Τα άτομα της πρώτης ομάδας ήταν ένοπλα και ήταν τέσσερα στον αριθμό, ενώ οι πράκτορες της άλλης πλευράς ήταν δύο αλλά άοπλοι.

Αμέσως μόλις οι δεύτεροι έγιναν αντιληπτοί από τους πρώτους, τράπηκαν σε φυγή, με μια κίτρινη μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες, ενώ είχαν εγκαταλείψει κι ένα βαν στο σημείο της ενέδρας, μέσα στο οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά, όπλα, κιάλια νυχτερινής παρατήρησης, κουκούλες, ρούχα μεταμφίεσης, συστήματα επικοινωνίας συντονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. και χάρτες με το ακριβές δρομολόγιο και τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή.

Η δίκη, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αφορά σε μια σκοτεινή υπόθεση, με πρωτοφανείς προεκτάσεις, που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του τόπου.

Διαβάστε ακόμα: Μυστηριώδεις γυναίκες, Καλάσνικοφ και "εκρηκτικά σοκολάτες" στο σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»