Σκοπιανό: Το βέτο στο Βουκουρέστι διαψεύδει τους συκοφάντες

 
Σκοπιανό: Το βέτο στο Βουκουρέστι διαψεύδει τους συκοφάντες

Ενημερώθηκε: 29/06/19 - 18:34

Αποστομωτική ήταν η απάντηση κύκλων προσκείμενων στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento».

Πιο συγκεκριμένα εφημερίδα ισχυρίζεται ότι σε απόρρητη επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε δεκτή την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας στα Σκόπια.

Κύκλοι του πρώην Πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν τα πράγματα μην αφήνοντας περιθώρια για παρερμηνείες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

Σχετικά με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, κύκλοι του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, επισημαίνουν τα εξής:

-Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

-Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

-Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προςτις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

-Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

-Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.