Στην αγορά εργασίας μετανάστες και πρόσφυγες – Όλο το σχέδιο

 
μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 27/08/25 - 09:36

Να εντάξει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας που πάσχουν από έλλειψη εργατικού δυναμικού επιχειρεί η Κυβέρνηση αξιοποιώντας όχι διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, αλλά το «pool» των μεταναστών και προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη χώρα, μένουν σε δομές για την ώρα, διαθέτουν εξειδίκευση και μπορούν γρήγορα να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις. 

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα επιλεγούν για να εργαστούν σε χωράφια, ξενοδοχεία και κατασκευαστικές θα πληρώνονται με το κατώτατο ημερομίσθιο εργατοτεχνίτη, δηλαδή με 39 ευρώ την ημέρα και οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα καλύπτονται από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. Οι γεωργοί που θα επιλέξουν να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες θα λάβουν ενίσχυση μέχρι και 20.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά σε δομές φιλοξενίας ή προσφέρουν κατάλυμα και μετακίνηση.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος πρακτικής άσκησης για πρόσφυγες και μετανάστες, καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Κεραμέως, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Ευθυμίου και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Πρακτική» σε τουρισμό, κατασκευές και γεωργία

Όπως τονίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης, το πρόγραμμα παρέχει σε πολίτες τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα τη δυνατότητα συμμετοχής σε πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

oikodomos kataskeves oikodomi ergotaxio
Εργάτης στο χώρο των κατασκευώνΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ EUROKINISSI

Οι δράσεις καλύπτουν βασικούς τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, ενώ προβλέπονται ειδικά προγράμματα για γυναίκες, ενισχύοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης.

Την υλοποίηση έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και αιτούντες άσυλο στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ ωφελούμενοι είναι ενήλικες δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ήτοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας που διαμένουν είτε σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είτε σε αστικές περιοχές, δικαιούχοι προσωρινής προστασίας (βλ. Ουκρανοί που λόγω πολέμου έχουν έρθει στη χώρα), νόμιμοι μετανάστες αλλά και, και εδώ είναι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο προενταξιακής διαδικασίας.

39 ευρώ την ημέρα

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αιτούντες δυνητικά ωφελούμενους με προηγούμενη εμπειρία ή δεξιότητες στη θεματική περιοχή, στην οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση, η οποία θα πρέπει να οδηγεί αποκλειστικά σε επαύξηση των δεξιοτήτων τους και να αυξάνει τις πιθανότητες ένταξης στην αγορά.

Μετά από τη συμπλήρωση 270 ωρών πρακτικής άσκησης, ο ωφελούμενος αποκτά δικαίωμα για τη λήψη από τον Φορέα Υλοποίησης εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης, ύψους 100% του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου εργατοτεχνίτη για κάθε ημέρα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης, ήτοι 39,30 €.

Από 20.000 έως 300.000 ευρώ οι ενισχύσεις σε επιχειρήσεις

Στη γεωργία μπορούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στον ίδιο εργοδότη - επαγγελματία έως και 10 ωφελούμενοι, με το μέγιστο δυνατό ποσό της ενίσχυσηςνα ανέρχεται σε 20.000.00 € ανά επιχείρηση.

Στον κατασκευαστικό τομέα και στον τουρισμό το μέγιστο δυνατό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 300.000.00 € ανά επιχείρηση.

Σέβη Βολουδάκη: «Θα συμβάλει στην τοπική και εθνική ανάπτυξη»

Σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σέβη Βολουδάκη, τόνισε πως «με τη νέα αυτή πρωτοβουλία δίνουμε στους μετανάστες την ευκαιρία να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία, αποκτώντας ουσιαστικές δεξιότητες και προοπτικές απασχόλησης. Η πρακτική άσκηση, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την εργασία, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην τοπική και εθνική ανάπτυξη».

sevi voloudaki
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη στις 15 Μαρτίου, 2025ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Λείπουν 260.000 εργαζόμενοι

Ας σημειωθεί πως οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τους λείπουν εργατικά χέρια και εκτιμάται πως λείπουν περίπου 260.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων από τη χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ανειδίκευτους εργάτες και χειρώνακτες αλλά και σε ειδικευμένους τεχνίτες.

«Λύση» τα ξένα χέρια

Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποίησαν ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα αντιμετωπίσουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, το οποίο θα χρειαστούν για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η εισροή ξένων εργαζομένων θα διαδραματίσει «καθοριστικό ρόλο» στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των δημογραφικών τάσεων στην οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα η Λαγκάρντ σημείωσε ότι χωρίς την εισροή ξένων εργαζομένων, η ευρωζώνη θα είχε έως το 2040 3,4 εκατομμύρια λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ