Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια: Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός

 
Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια: Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Ενημερώθηκε: 16/04/21 - 12:31

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις 10:30.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Άγκυρα.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Ν. Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από το Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν αποτέλεσμα πλήρους συνεννόησης με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως»,

Ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αγκυρα, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να «εντάξει» τη συνάντηση στην επιχείρηση δημοσίων σχέσεων στην οποία έχει αποδυθεί με κύριο στόχο τη Δύση. Γι’ αυτό και είχε επιλεγεί να αναγνωσθεί μια δήλωση που απλώς θα απαριθμεί τις βασικές ελληνικές θέσεις. \

Ωστόσο, στην πρωτολογία του ο κ. Τσαβούσογλου έκανε και αναφορά σε τουρκική μειονότητα και σε ανάγκη να αποφεύγονται οι προκλήσεις, κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί ασχολίαστο.

Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ολοφάνερη εντούτοις αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα κεκλεισμένων των θυρών ήταν, αντίθετα με ότι θα αναμενόταν, ελαφρώς πιο ήπιο.

Παράλληλα ως θετικό, με συγκρατημένη διάθεση, χαρακτηρίστηκε το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν σαφώς μήνυμα για πρόθεση να «καθίσουν» στο τραπέζι του διαλόγου και με βάση αυτό, συζητήθηκε ακόμη και η άφιξη του κου Τσαβούσογλου στην Αθήνα το προσεχές διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησης ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ύστερο χρόνο.

Μετά το πέρας των δηλώσεων, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το επεισόδιο σημείωσαν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄ αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».