ΣΥΡΙΖΑ vs Νέα Αριστερά: Η πρώτη κόντρα με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

 
avgeri tsakalotos

Ενημερώθηκε: 05/12/23 - 15:31

Η πρώτη κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά δεν άργησε να ξεσπάσει και ήταν με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Το «παρών» που ψήφισαν οι δέκα βουλευτές της Νέας Αριστεράς – με εξαίρεση τον Φερχάτ Οζγκιούρ- σε άρθρα του νομοσχεδίου κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ήταν που πυροδότησε την αντιπαράθεση.Advertisement

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη σχολίασε τη στάση αυτή με τρεις μόνο λέξεις σε ανάρτησή της. Συγκεκριμένα έγραψε «είναι απορίας άξιο» και παρέθεσε σχετικά δημοσιεύματα.

Η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σήμερα με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook κάνοντας λόγο για fake news, που κυκλοφορούν από χθες.

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε:

«Επειδή από χθες κυκλοφορούν διάφορα fake news σχετικά με την ψήφο μας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

1) Η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και το καταψήφισε γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση. Με δίκαιες ρυθμίσεις και προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας. Με κανόνες διαφάνειας και ισονομία.

2) Ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες. Δεν τις υπερψηφίσαμε γιατί το βήμα αυτό είναι δειλό και δεν συνοδεύεται από συνολική αναμόρφωση του πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτή είναι μια σωστή κριτική.

3) Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό που προστατεύεται. Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers αλλά τους λογαριασμούς που μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε;;

Η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά. Και δεν αφορά και κανέναν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία μιλώντας στο Kontra24 απέρριψε την κριτική και μίλησε για fake news που «διαδίδει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη».

Πηγή: enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ