Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη σύσκεψη για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη σύσκεψη για την πανδημία υπό τον πρωθυπουργό
Ενημερώθηκε: 15/03/21 - 14:21

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, ανησυχία για τα κορωνο-πάρτι και τις πορείες εκφράζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ακόμη πολύ μεγάλη.

99 διασωληνωμένοι στην Αττική περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ

Σε «βαθύ κόκκινο» η κατάσταση στα νοσοκομεόία της χώρας και ειδικά της Αττικής, με τον κίνδυνο να ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ορατό όσο ποτέ. Νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια νοσηλείας και ΜΕΘ και με εξαντλημένο προσωπικό.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι αυτές τις ώρες στην Αττική 95 διασωληνωμένοι, συνολικά, περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, είτε covid είτε μη covid...

Οι διασωληνωμένοι χθες ανήλθαν σε 564 από 545 που ήταν μόλις προχθές, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική πορεία τους. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχα επίπεδα κινείτο ο αριθμός των διασωληνωμένων στα μέσα Δεκεμβρίου, με την καμπύλη ωστόσο τότε να έχει πτωτική τροχιά. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου (622).

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το Σάββατο ήταν 424 (ημερήσια μεταβολή -4.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς. Αντίστοιχα ψηλά ήταν και τα χτεσινά νούμερα με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για 520 εισαγωγές. 

Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού έχουν φτάσει τους 4.326, με τους 1.001 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 2.220, με τους 342 να νοσηλεύονται σε μονάδες.

Άλλοι 738 νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με την πίεση να είναι πιο μεγάλη σε αυτά της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, τα αρνητικά πρωτεία στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 κρατά σταθερά η Αχαΐα. Συνολικά στα νοσοκομεία της 5ης και 6ης Υγειονομικης περιφέρειας νοσηλεύονται 824 ασθενείς.

Τέλος, συνεχής αλλά ήπια αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 120.

Μαζί με ολα αυτά οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αι τα προβλήματα στα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκεμεία διαμορφώνουν μια εφιαλτική κατάσταση.