Θ. Πλεύρης για γιατρούς σε αναστολή: Ή παράταση αναστολής ή απόλυση

 
Θ. Πλεύρης για γιατρούς σε αναστολή: Ή παράταση αναστολής ή απόλυση

Ενημερώθηκε: 08/02/22 - 09:42

Στην τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου και στο τι θα γίνει με τους υγειονομικούς αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αφήνοντας «παράθυρο» παράτασης της αναστολής μετά την 31η Μαρτίου.

«Οι 300.000 συμπολίτες μας που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, πέρασε το 7μηνο και δεν έκαναν την αναμνηστική τους δόσης, στην πραγματικότητα λογίζονται στην κοινωνική τους δραστηριότητα ως ανεμβολίαστοι, δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολίαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χωρίς εστίασης τους εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους. Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι στη λοιπή ζωή τους. Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό η ισχύ είναι 9μηνή, θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα μπορεί να έχει τους δικούς της περιορισμούς. Εάν περάσει 7μηνο και για Ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας, να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο Mega.

«Ισχύει το ίδιο και για τους υγειονομικούς. Δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και παράλληλα έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι. Εμβολιασμένοι είναι και αυτοί που έχουν κάνει την 2η δόση, χρειάζεται η ενισχυτική που παρέχει πολύ μεγαλύτερη προστασία. Δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε μία κατάσταση, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.

«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί το καθεστώς της αναστολής, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει η σκέψη ότι εάν και εφόσον τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 τότε θα πρέπει να επιλέξουν ή θα εμβολιαστούν ή θα βρεθούν εκτός συστήματος», είπε ο κ. Πλεύρης και απαντώντας στο ερώτημα πόσοι υγειονομικοί θα βρίσκονταν εκτός ΕΣΥ εάν σήμερα είχαμε 31 Μαρτίου σημείωσε: «Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή ήταν γύρω στις 5.000 αλλά υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον γύρω στα 1.000 άτομα βρίσκονται στο ΕΣΥ που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερο είναι, το οποίο το έχω εισηγηθεί κιόλας, εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όποιος δεν εμβολιαστεί, να φύγει», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης και σημείωσε ότι «κάποια στιγμή οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα εμβολιαστούν». «Δεν έχουμε βάλει το χρονικό όριο γιατί ενδεχομένως συνεχίσουμε στο ίδιο στάδιο της αναστολής εργασίας», εξήγησε. «31 Μαρτίου ή θα επιλέξουμε παράταση αναστολής ή θα διαφορετικά θα επιλέξουμε ως κυβέρνηση ότι δεν παραμένουν στο ΕΣΥ», τόνισε.

«Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.