Την ένταξη των επιστημόνων στο επίδομα των 800 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις

 
Την ένταξη των επιστημόνων στο επίδομα των 800 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις

Ενημερώθηκε: 28/03/20 - 22:00

Αλλαγή πλεύσης για την κυβέρνηση που φέρεται να εξετάζει την ένταξη δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών και λογιστών στους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ, που θα χορηγηθεί στους εργαζόμενους που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, εξετάζεται η ένταξη των παραπάνω κλάδων στη γενική έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της ενίσχυσης των 600 ευρώ, με προγράμματα κατάρτισης.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ώρες και οι ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

Αυτή η αλλαγή έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να δρομολογεί την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, και τα κόμματα της αξιωματική αντιπολίτευσης να στηριζουν το αίτημα των επιστημόνων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να αφήσει τις διαρροές και να πάρει πίσω το εξευτελιστικό κουπόνι

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή σήκωσε το θέμα ψηλά, με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από τηλεδιάσκεψη με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας να καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω την «απαράδεκτη» ρύθμιση περί προγραμμάτων κατάρτισης και να εντάξει τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία εξαίρεση στο επίδομα των 800 ευρώ.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να αφήσει τις διαρροές κύκλων του Μαξίμου για ένταξη των επιστημόνων στο έκτακτο επίδομα και να προχωρήσει άμεσα σε αναδίπλωση, όπως την κάλεσαν οι επιστημονικοί κλάδοι και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να πάρει πίσω το εξευτελιστικό μέτρο των εκπαιδευτικών κουπονιών για τους επιστήμονες και να τους εντάξει πλήρως στο – έστω και ανεπαρκές – έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ

Μάλιστα στην ανακοίνωση προστίθεται: «Και μιας και έκανε την αρχή με τις αναδιπλώσεις, να πάρει πίσω και την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθού 50% για όλους τους εργαζόμενους που έφερε με θράσος στην ΠΝΠ ο κ. Βρούτσης.

Χρειάζονται γενναία και οριζόντια μέτρα στήριξης και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όχι μέτρα που θα σπάσουν τα κοντέρ της ύφεσης και της ανεργίας».

Στο πλευρό του επιστημονικού προσωπικού το ΚΙΝΑΛ

Στο πλευρό των δικηγόρων και των άλλων επιστημόνων τάχθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καλώντας την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση της και να εντάξει τους δικηγόρους όπως και όλους τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ».

Η κυρία Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών – Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Δ. Βερβεσό, Γ. Σταματογιάννη και Ε. Κουτσοχήνα.

ΚΚΕ: Αδικαιολόγητη η εξαίρεση

«Η εξαίρεση αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων ακόμη κι από αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ είναι τελείως άδικη κι αδικαιολόγητη, όταν κι αυτοί πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η δε παροχή voucher κατάρτισης συνιστά εμπαιγμό άνευ προηγουμένου» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Το ΚΚΕ «διεκδικεί και γι' αυτό το τμήμα των αυτοαπασχολουμένων ουσιαστικά μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων οικονομική επιδότηση, αύξηση του αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.