Τσίπρας:Βγαίνουμε από τα μνημόνια-ΝΔ: Ας βρει νέο αφήγημα στα επόμενα γενέθλιά του

 
Τσίπρας: Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην Κ.Ε-ΝΔ: Να βρει νέο αφήγημα όταν βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης

Ενημερώθηκε: 28/07/17 - 23:19

Με υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια, εξαγγελίες και θετική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου ως τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια του μνημονίου».

Δίνοντας το στίγμα τη διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να γνωρίζουμε μέχρι που θα τεντώσουμε το σχοινί ώστε να μην σπάσει».

Οπως διεμήνυσε «τώρα πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη».

Οπως ανέφερε η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τη χώρα, για την οικονομία και για την κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα.

«Περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και κερδίσαμε μία απόφαση για το χρέος που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση και ανοίγει ο δρόμος της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια των μνημονίων. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός για χαλάρωση θα σας πω το αντίθετο» είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην Κ.Ε. Είναι πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τόσες ευθύνες και δεν πρέπει να κάνουμε διακοπές» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακτήσαμε το κύρος της χώρας με τη διαπραγμάτευσή μας

Οπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός «ανακτήσαμε το κύρος της χώρας», σημειώνοντας πως αυτό δεν αποκαταστάθηκε μόνο γιατί έγιναν μεταρρυθμίσεις. «Το κύρος το ανακτήσαμε κυρίως μέσα από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η οικονομία να αρχίζει ξανά να πατά σε στέρεο έδαφος, τονίζοντας πως «διαμορφώνουμε συνθήκες ασφαλούς και οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

«Έχω την βαθιά πεποίθηση πως ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για την προοπτική αν υπάρξει μία κυβέρνηση θεμελιωμένη στην κοινωνική ευαισθησία. Ακόμη κι αν μας βομβαρδίζουν με ρητορικά σχήματα για περί αριστείας λίγους μπορούν να πείσουν διότι είναι δικοί τους άνθρωποι οι υπουργοί που έκαναν περιουσίες κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων τους, δικοί τους άνθρωποι οι τραπεζίτες που έδιναν δάνεια με αέρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Η πορεία που χαράσσουμε δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες που αναλάβαμε το 2015 ήταν από τις πιο δύσκολες από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι προτεραιότητές μας ήταν καθορισμένες και καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όταν ο λαός σε απόλυτη γνώση της συμφωνίας έδωσε σε εμάς εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Νέες βολές κατά της Δικαιοσύνης

Απομένουν, είπε ο κ.Τσίπρας, δύο χρόνια έως τις εκλογές του 2019, πράγμα που επιβάλλει το σχεδιασμό της Ελλάδας του μέλλοντος. «Ποιά θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα».

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Κ. Μητσοτάκης «επιδιώκει τον ταξικό διχασμό στην κοινωνία».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός «Το δικό μας όραμα θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να εργασθούν, εδώ στη χώρα μας. Η ΝΔ θέλει να απαξιώσει τα πανεπιστήμια. Θέλουμε να μπει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ τραπεζών, πολιτικού συστήματος και μέσων ενημέρωσης. Το σχέδιο της ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο από επιστροφή στο παρελθόν».

Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βρίσκεται διαρκώς σε μανιασμένη στάση, αντιπολιτευτικό αμόκ». Συγκρίνοντας με την δική του αντιπολίτευτική τακτική ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Κι εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά προτρέπαμε την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και τους δανειστές μας. Αυτοί ζητούν από τους εταίρους και τους δανειστές να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό είναι μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν ζητήσαμε από τους πολίτες να βγάλουν τα λεφτά τους από το πολιτικό σύστημα. Η σύγκρουση με τους ακραίους φιλελεύθερους θα είναι διαρκής. Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε πολιτικά, δεν θα ανεχθούμε χυδαιότητα και λαϊκισμό» υποστήριξε.

Ο απολογισμός Τσίπρα

Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέσαμε προτεραιότητες να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος και να διευρύνουμε το δίχτυ προστασίας προς τους πιο αδύναμους, να κάνουμε κάνουμε τομές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Δύο χρόνια μετά, ο απολογισμός δείχνει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού» υποστήριξε.

Παράλληλα υποστήριξε στον απολογισμό του ότι «ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην οικονομία αλλά και στο νοικοκύρεμα του οίκου μας».

ΝΔ:Να βρει νέο αφήγημα ο Κος τσίπρας για την αντιπολίτευση 

«Ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα χρόνια πολλά. Και στα επόμενα γενέθλιά του να έχει βρει νέο αφήγημα, καθώς θα το χρειαστεί για τα έδρανα της αντιπολίτευσης που θα βρίσκεται» σχολιάζει για την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία.