Βενιζέλος με δικό του κόμμα και στο βάθος συνεργασία με τη ΝΔ

Βενιζέλος με δικό του κόμμα και στο βάθος συνεργασία με τη ΝΔ
Ενημερώθηκε: 28/11/16 - 13:28

Το δρόμο της δημιουργίας δικού του πολιτικού σχηματισμού φαίνεται να ακολουθεί, μετά από τις συνθήκες όπως έχουν δημιουργηθεί, ο άλλοτε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ταλαντεύτηκε πριν αποφασίσει και αυτό γιατί επί της ουσίας θα επιθυμούσε να ενταχθεί στη ΝΔ και να συμπορευτεί με τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο βρίσκεται σε συχνή επαφή, όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο «ταιριάζουν τα χνώτα του» όπως λένε και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, το «προξενιό» με τη ΝΔ, το οποίο επιθυμούσε διακαώς ο Αντώνης Σαμαράς, χάλασε μετά το «μήνυμα» που έστειλε προς την ηγεσία της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, το προηγούμενο διάστημα είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι τυχόν ένταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στους κόλπους της ΝΔ θα σημαίνει αυτόματα την δική του αποχώρηση.

Και αυτό γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συν αυτόν με προεξέχοντα τον  Κώστα Σημίτη ξιφουλκούν καθημερινά εναντίον του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του ξεχνώντας βεβαίως ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πλήρωσε τα «σπασμένα» της διακυβέρνησης Σημίτη.

Από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη έτοιμες της βαλίτσες της αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά καθώς αφενός νιώθει ξένο σώμα και αφετέρου δεν μπορεί να δεχτεί την κυοφορούμενη επανένωση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο και θεωρεί «ορκισμένο εχθρός του».

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με την Άννα Διαμαντοπούλου και τις ευλογίες του Κώστα Σημίτη ο οποίος μόλις προ ημερών έδωσε διάλεξη σε ξένο πανεπιστήμιο παρουσιάζοντας ζοφερό το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο σχεδιασμός των τριών είναι η αναβίωση των εκσυγχρονιστών και η εύρεση πολιτικής στέγης και επί της ουσίας η προετοιμασία για να έχουν έτοιμο πολιτικό φορέα ενόψει και της απλής αναλογικής.

Μία δεύτερη σκέψη του όλου εγχειρήματος είναι η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη τον οποίον θα τον ήθελαν... Πρόεδρο Δημοκρατίας στις εκλογές του 2020 (ήτοι σε 3 χρόνια).

Ήδη, προ δύο μηνών σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο η Άννα Διαμαντοπούλου είχε πει ευθέως ότι ο Κώστας Σημίτης θα είναι ένας εξαιρετικός Προέδρος Δημοκρατίας.

Στο όλο εγχείρημα ποντάρουν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει άριστη γνώμη, όπως λένε οι πληροφορίες, για τον Κώστα Σημίτη και άριστες σχέσεις με σχεδόν όλους τους Σημιτικούς.

Άλλωστε πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε στη ΝΔ την Άννα Διαμαντοπούλου την οποία είχε σπεύσει να συναντήσει ευθύς μόλις εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ.

Ωστόσο, μετά την «αντίδραση» Καραμανλή τα σχέδιά του ναυάγησαν σε ότι αφορά στην οποιαδήποτε προεκλογική συνεργασία με Σημιτικούς και Σημίτη. Αυτό, βεβαία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, όπως λένε οι πληροφορίες, την μετεκλογική συνεργασία μαζί τους.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα επιθυμούσε διακαώς να συμπράξει με τον άλλοτε «συνεταίρο» του Ευάγγελο Βενιζέλο στη ΝΔ ώστε να έχουν από κοινού έναν ισχυρό εσωκομματικό πόλο μετά τις «απειλές»Καραμανλή αποφάσισε να περιφρουρήσει το δικό του Σαμαρικό πόλο στη ΝΔ και να περιμένει τις εξελίξεις.

Άλλωστε, στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται πάντα η επιδίωξη να επανέλθει ως πρωθυπουργός σε τυχόν οικουμενική κυβέρνηση αν προκύψει και κυρίως με αφορμή Εθνικά θέματα.

Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Σημιτικοί σχεδιάζουν την είσοδό τους στη Βουλή με δικό τους πολιτικό φορέα και την μετεκλογική συνεργασίας τους με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή την προοπτική στη βάση ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει κυβέρνηση αυτοδυναμίας και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ της Φώφης δείχνει απροθυμία συνεργασίας θα έχει έναν έτοιμο κυβερνητικό εταίρο.

«Άλλωστε το έχει ξανακάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά. Πολλώ δε μάλλον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίον έχει και περισσότερα κοινά», λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.