Βούτσης: Κίνηση ρεαλισμού με θετικό πρόσημο η δήλωση Σόιμπλε περί απόσυρσης του ΔΝΤ

Βούτσης: Κίνηση ρεαλισμού με θετικό πρόσημο η δήλωση Σόιμπλε περί απόσυρσης του ΔΝΤ
Ενημερώθηκε: 14/01/17 - 17:00

«Κίνηση ρεαλισμού με θετικό πρόσημο», αν και πολύ καθυστερημένη, χαρακτήρισε τη γνωστή δήλωση Σόιμπλε περί ενδεχόμενης απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο».

«Είναι θετική η κίνηση», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, «υπό την έννοια ότι μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο, όπως έπρεπε να έχει συμβεί από τον Νοέμβριο». Ο κ. Βούτσης συνέδεσε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομκών με δύο παραμέτρους. Η πρώτη, τόνισε, είναι η γενική αναμονή εν όψει της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ. Το τοπίο αλλάζει, σημείωσε, εάν στις ΗΠΑ επικρατήσει η αντίληψη ότι επιβάλλεται μικρότερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν με το 17% που έχουν στο ΔΝΤ και το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες, οι οποίες ευλόγως δεν θέλουν τέτοια ανάμειξη, τα πράγματα αλλάζουν», επεσήμανε. «Όλα αυτά θα διευκρινιστούν αρχές Φεβρουαρίου», υπενθύμισε.

Η δεύτερη παράμετρος, με την οποία ο πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε την τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, είναι η διάθεση του να καθησυχάσει κύκλους μέσα στην ίδια τη Γερμανία, οι οποίοι δεν θα ήθελαν «την περιπέτεια ενός νέου προγράμματος».

Η εξέλιξη αυτή, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής, δείχνει πως αποδίδει η πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή η αρχή πως, "εφ' όσον τηρείται το πρόγραμμα και εφ' όσον η ελληνική οικονομία κινείται σε ρυθμούς, ίσως και καλύτερους των αρχικώς αναμενόμενων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί επιβολή νέων μέτρων".

Ο κ. Βούτσης ρωτήθηκε πόσο καθησυχαστικό είναι για την ελληνική κοινωνία το σενάριο που «θέλει» τη χώρα να έχει να κάνει αποκλειστικά με τη Γερμανία του Β. Σόιμπλε. Με το Βερολίνο που θεωρεί «βιώσιμο» το χρέος, που επιμένει στο στόχο για τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ( για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) και το οποίο δυσφορεί ακόμη και με την «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε αρχικά ότι το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως αναφέρεται στο τρίτο πρόγραμμα και όχι σε ανάγκη συμφωνίας για τέταρτο. Ερωτηθείς σχετικά με τη... συνήθεια του Β. Σόιμπλε, να «βλέπει» διαρκώς ασυνέπειες στην τήρηση του προγράμματος και μέτρα που εκκρεμούν, ο κ. Βούτσης ανέφερε:

«Δεν έχουμε συνομολογήσει μόνο με τον κ. Σόιμπλε. Ούτε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη και πάγια μια 'Γερμανική Ευρώπη'. Όπως βλέπετε, σε επίπεδο απόψεων υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην Ευρώπη. Είναι πολύ ευρύτερο, τώρα το μέτωπο της λιτότητας. Φυσικά υπάρχει ρευστότητα, μέσα στην οποία εκδηλώνονται και εύλογες ανησυχίες. Δεν 'ωραιοποιώ' την κατάσταση , ούτε παραγνωρίζω τις δυσκολίες, το πρόβλημα που έχει ο κόσμος στην τσέπη του. Ας μου επιτραπεί όμως, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, να καταθέσω μια αισιοδοξία».

Σχετικά Θέματα:

Ντάισελμπλουμ: Το μεγάλο ερώτημα για την Ελλάδα είναι πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα

Φλαμπουράρης: Χωρίς νέα μέτρα θα κλείσουμε τη β’ αξιολόγηση-Δεν είμαστε πια μόνοι μας στην Ευρώπη

Παπαδημητρίου: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2018 και η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

"Οι δηλώσεις Σόιμπλε αφορούν το τρέχον, τρίτο μνημόνιο" τονίζει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ