Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βαλκανικών κρατών στο προσφυγικό. Θα γίνει προσπάθεια άμβλυνσης τους

 
κανικών κρατών στο προσφυγικό. Θα γίνει προσπάθεια άμβλυνσης τους.

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 23/04/16 - 11:15

Του Γιώργου Βλαβιανού

Αναλογιζόμενοι τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων ομόρων κρατών στης Βαλκανικής (Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία) που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στη Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υπέθετε κανείς ότι όλοι συνηγορούν και συμφωνούν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όμως διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα οι διαπιστώσεις αν και δεν είναι δυσοίωνες αποδεικνύουν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να κτισθεί η εμπιστοσύνη που θα οδηγήσει στο ξεπέρασμα των προβλημάτων.

Όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, "Έχουμε διαφορές με άλλες χώρες; Έχουμε. Αλλά έχουμε και στο εσωτερικό κάθε χώρας διαφορετικές γνώμες. Μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές; Για να ξεπεραστούν χρειάζεται καλή διάθεση, καλή πρόθεση, δημιουργικές σκέψεις και προτάσεις λύσεων, ακόμα και καλές προσωπικές σχέσεις."

Πιό ξεκάθαρος ήταν ο Νίκολας Πόποσκι, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ στις δικές του δηλώσεις για τις διαφορές που υφίστανται: "Με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους, δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις μας προς τις όμορές μας χώρες στα δυτικά και τα ανατολικά, δηλαδή την Αλβανία και τη Βουλγαρία, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αυτό συμβαίνει στα νότια της χώρας, καθώς έχουμε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα. Η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι ίδια προς όλες τις πλευρές – είναι πιο εύκολο να συνεργαστούμε με εκείνες τις γειτονικές μας χώρες όπου δεν υπάρχει μαζική εισροή μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον διάδρομο από Νότο προς Βορρά, με όλους τους μετανάστες που έρχονται από τη Τουρκία στην Ελλάδα και μετακινούνται προς το Βορρά, πρέπει να πω ότι το 2016 περάσαμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε συνεργασία. Τον προηγούμενο χρόνο δεν είχαμε. Φέτος έχουμε εδραιώσει διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ άλλων και σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα επιλυθούν τα πάντα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα οι ακτιβιστές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διακινητές ανθρώπων συνεργάζονται πολύ πιο εύκολα εκατέρωθεν των συνόρων από ό,τι οι κρατικές υπηρεσίες."

Κι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που τίθεται σήμερα. Η συνεργασία των κρατικών υπηρεσιών και κυρίως στα θέματα ασφαλείας, τα οποία όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς θα απασχολήσουν μία επόμενη Συνάντηση των 4. "Τέλος, τη συνάντησή μας απασχόλησαν και θέματα τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία συνδέεται με παράνομα δίκτυα και με άλλους παράγοντες που τη γεννούν και την αναπαράγουν", τόνισε ο Έλληνας υπουργός.