Το εμπόδιο της Εθνικής ομάδας πόλο των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα (Δευτέρα 21/7, 12:35) για να προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Οι Αμερικανίδες βρέθηκαν εκτός βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων πέρυσι στο Παρίσι, δηλαδή έπειτα από τρία διαδοχικά χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και “είναι σε μεταβατικό στάδιο, αλλά με πολλές ταλαντούχες νέες παίχτριες”, όπως είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής Χάρης Παυλίδης.
Αυτή τη στιγμή είναι μια ανανεωμένη και αντιμετωπίσιμη ομάδα, σε αντίθεση με το παρελθόν που “κατάπινε” τη μία ομάδα μετά την άλλη τις αντιπάλους τους συχνά χωρίς να καταγράφει ήττα στις διοργανώσεις. Ωστόσο, έχει στο dna της την ανθεκτικότητα και τη μαχητικότητα.
Τα κορίτσια των ΗΠΑ πριν από κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες προπονούνται και στο Naval Special Warfare Center με τους SEALs, στο Σαν Ντιέγκο. Το όνομα των SEALs προκύπτει από τις λέξεις:
Sea (Θάλασσα), Air (Αέρας), Land (Ξηρά). Δηλαδή, μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις επιχειρήσεις είτε αυτές είναι στον αέρα, είτε στο νερό είτε στην ξηρά. Ως εκ τούτου και οι προπονήσεις τους είναι παραπάνω από απαιτητικές και τις ακολουθούν και οι ομάδες υδατοσφαίρισης της Αμερικής.
Το έκαναν σε κάθε προολυμπιακή χρονιά στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την κορυφαία των διοργανώσεων. Εκεί, στο περίφημο Κέντρο Ειδικού Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών εστιάζουν στη φυσική, αλλά και πνευματική αντοχή τους. Παρακολουθούν και σχετικές ομιλίες αξιωματικών που ενισχύουν την αντοχή τους στα δύσκολα και το πνεύμα συνεργασίας.
Μία Ελληνοαμερικανίδα, η Στεφανία Χαραλαμπίδης που ήταν μέλος της ομάδας του Τόκιο είχε διηγηθεί το 2021 μέρος αυτής της εμπειρίας στο SPORT24. “Το 2019 είχαμε κάνει προπόνηση μαζί τους. Όμως, λόγω της πανδημίας δεν τα καταφέραμε αυτή τη σεζόν (2021). Κρίμα. Έχω μεγάλο σεβασμό απέναντί τους. Η εμπειρία της προπόνησής τους ήταν καταπληκτική αλλά πολύ δύσκολη. Ήταν τόσο δύσκολο αυτό”.
Τα κορίτσια κρατούσαν όρθιους κορμούς 200 κιλών, πέρασαν το λεγόμενο “hitting the surf” με κούρσες περίπου 500 μέτρων έξω από την εγκατάσταση με στόχο να βραχούν πλήρως στα νερά του Ειρηνικού κι έπειτα να κυλιστούν στην άμμο. Έπρεπε να βραχούν ολόκληρες και να γεμίσουν παντού με άμμο για να περάσουν αυτό το σκέλος. Τα αμέτρητα push ups ήταν παιχνιδάκι μπροστά στο “surf passage” που περιλαμβάνει κωπηλασία σε φουσκωτές βάρκες, οι οποίες περνούν μέσα από τα κύματα και στο “surf immersion”, που θεωρείται ένα από τα πιο σκληρά στάδια της προετοιμασίας των SEALs.
Ήταν ξαπλωμένες στην ακροθαλασσιά -αγκαζέ όλες και ακίνητες- και το σώμα τους βρισκόταν διαρκώς μέσα στα νερά του ωκεανού μέχρι να προσεγγίσει συνθήκες υποθερμίας. Το “surf immersion” θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά σκέλη της προπόνησης των SEALs κατά τη διάρκεια του οποίου οι εκπαιδευόμενοι περνούν παρατεταμένες περιόδους μέσα στο νερό, με ελάχιστα ρούχα, κουρασμένοι και νηστικοί.
Παλαιότερο βίντεο (2008) με την αντίστοιχη προετοιμασία της ομάδας των ανδρών των ΗΠΑ το αποδεικνύει. Οι αθλητές δεν μπορούσαν να αρθρώσουν ολόκληρη λέξη βγαίνοντας από το νερό. Έτρεμαν σαν ψάρια από το κρύο.
Συμπαίχτρια της Στεφανίας ήταν και η τερματοφύλακας Άσλεϊ Τζόνσον, η οποία το 2019 είχε πει: “Τα κορίτσια στην Εθνική συνέχεια μας μιλάνε γι’ αυτή την εμπειρία τους, διότι ακολούθησαν κανονικά την προπόνηση των πεζοναυτών: σέρνονταν στο χώμα, σκαρφάλωναν πάνω σε σχοινιά, έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ύπνο και άλλα πιο απλά, όπως push ups. Eπειτα, έλεγαν ‘είμαστε νεκρές’. Ήταν η πιο έντονη εμπειρία που έχουν ζήσει. Δεν ήταν μόνο μια πρόκληση σωματικών αντοχών, αλλά και πνευματικών”.