Ινδία: Αξέχαστη εμπειρία η καύση των νεκρών στο Γάγγη (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ινδία: Αξέχαστη εμπειρία η καύση των νεκρών στο Γάγγη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 26/03/17 - 23:03

Του Πέρη Χαλάτση

Όσοι ακολουθούν τις ινδουιστικές ιεροτελεστίες σίγουρα θα διαφωνήσουν με αυτά που θα γράψω. Όπως θα διαφωνήσουν και για τα νερά του Γάγγη. Γιατί κατά την άποψή μου, έτσι όπως τα είδα και τα έζησα, δε νομίζω ότι υπάρχει πιο βρώμικο ποτάμι από το Γάγγη. Και λογικό αφού εκεί μέσα πετάνε από σκουπίδια μέχρι αποκαΐδια από την καύση των νεκρών.

Και όμως ο Γάγγης για τους Ινδούς είναι το ιερό ποτάμι. Εκεί- άνδρες και γυναίκες θα κάνουν το μπάνιο τους για να εξαγνιστούν. Το Βαρανάσι η Μπενάρες είναι η πιο ιερή πόλη των Ινδουιστών. Εδώ και 2000 χρόνια, στο Βαρανάσι ταξιδεύουν όσοι Ινδοί θέλουν να πεθάνουν και να λυτρωθούν. Στα πιο βρώμικα νερά – που για αυτούς είναι ιερά- κάνουν το μπάνιο τους πριν ακόμη χαράξει. Κάποιοι περιμένουν μήνες ολόκληρους μέχρι να πεθάνουν και να τους κάψουν στις όχθες του Γάγγη.

1.Από τα ξημερώματα στο Γάγγη οι πιστοί κάνουν το μπάνιο τους για να εξαγνισθούν. το ίδιο
Από τα ξημερώματα στο Γάγγη οι πιστοί κάνουν το μπάνιο τους για να εξαγνιστούν.
2.Οι πιστοί παραβλέπουν τα βρώμικα νερά. Γι αυτούς είναι ιερά.

Οι πιστοί παραβλέπουν τα βρώμικα νερά. Γι αυτούς είναι ιερά. Σύμφωνα με τους Ινδουιστές, όποιος πεθαίνει πρέπει να αποτεφρωθεί για να κερδίσει την πολυπόθητη λύτρωση. Σ αυτή την πόλη κατά μήκος του Γάγγη , υπάρχουν 84 gats. Σε μια διαδρομή επτά χιλιομέτρων υπάρχουν ναοί για το τελετουργικό και στη συνέχεια ακολουθεί η καύση των νεκρών. Στον ναό manikarnika , εκεί που μας πήγαν οι βαρκάρηδες, οι φωτιές δεν σβήνουν ποτέ. Τα σώματα των νεκρών μεταφέρονται μέσα από τα στενοσόκακα από τους «ανέγγιχτους» και τοποθετούνται σε σωρό ξύλων.

Οι τουρίστες μέσα από τις βάρκες παρακολουθούν τις ινδουιστικές τελετές

Σε καθορισμένη ώρα ξεκινούν οι ινδουιστικές τελετές. Άσχετα αν κάποιοι διαφωνούν, από τη στιγμή που καθημερινά σε προκαθορισμένους χώρους και χρόνους γίνονται αυτές οι τελετές θα έλεγα ότι δίνουν την αίσθηση του σόου.

Για να κάψουν ένα φτωχό όταν πεθάνει χρειάζονται 500 ρουπίες. Δηλαδή λίγο περισσότερο από 5 ευρώ. Τα ξύλα είναι λίγα και όχι καλής ποιότητας. Για να κάψουν έναν πλούσιο Ινδό οι συγγενείς του θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι και 50.000 ρουπίες ( 1 ευρώ = 71 ρουπίες) περίπου 700 ευρώ. Αλλά θα έχουν καλύτερη ποιότητα ξύλων και η ιεροτελεστία μέχρι να τελειώσει η αποτέφρωση θα διαρκέσει περισσότερη ώρα.
Μην απορείτε λοιπόν που υποστηρίζω ότι και εκεί κάποιοι εκμεταλλεύονται το θάνατο. Ότι και εκεί ο πλούσιος θα έχει καλύτερες παροχές από τον φτωχό. Όπως και εδώ οι συγγενείς των φτωχών παραγγέλνουν φθηνά φέρετρα ενώ οι πλούσιοι φέρετρα που κοστίζουν μια περιουσία. Παρά τις αντιρρήσεις μου για την εκμετάλλευση σέβομαι τη λογική τους. Και για την αποτέφρωση αλλά και για το σημείο που διαλέγουν να γίνει αυτή.
9.Οι καύσεις των νεκρών γίνονται όλο το 24ωρο
Οι καύσεις των νεκρών γίνονται όλο το 24ωρο
11.Οι ζυγαριές είναι έτοιμες . Τα ξύλα φορτώνονται και αυτή η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ
Οι ζυγαριές είναι έτοιμες . Τα ξύλα φορτώνονται και αυτή η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ



Όλη τη νύχτα καίνε νεκρούς

Ας μην ξεχνάμε και ότι ο George Harrison , ένας από τους Beatles, ο οποίος έμεινε αρκετό διάστημα στην Ινδία και έμαθε να παίζει και Σιτάρ, είχε ζητήσει όταν πεθάνει να μεταφέρουν τη σορό του στο Γάγγη και να του κάνουν αποτέφρωση.
Αν ποτέ πάτε στο Βαρανάσι σίγουρα θα επισκεφθείτε το Γάγγη. Τόσο για να δείτε τους πιστούς να πλένονται στα βρώμικα αλλά ιερά νερά όσο και να παρακολουθήσετε την καύση των νεκρών. Αν αντέχετε τη βρώμα θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στα στενοσόκακα. Εκεί προετοιμάζουν τους νεκρούς για την καύση . Όταν καίνε τους νεκρούς οι συγγενείς που είναι παρόντες είναι μόνο άνδρες.
Πριν ακόμη χαράξει οι βάρκες γεμάτες τουρίστες κάνουν βόλτα στο Γάγγη
Πριν ακόμη χαράξει οι βάρκες γεμάτες τουρίστες κάνουν βόλτα στο Γάγγη
Μπορείτε να δείτε από μόνοι σας πόσο βρώμικα είναι τα νερά
Μπορείτε να δείτε από μόνοι σας πόσο βρώμικα είναι τα νερά
15.Ο χορός των Κρίσνα δεν έχει σταματημό
Ο χορός των Κρίσνα δεν έχει σταματημό

Ταξίδι γεμάτο εμπειρίες

Στην Ινδία θα συναντήσετε τους γκουρού που κάνουν διαλογισμό και φτάνουν μετά από σκληρή δοκιμασία στη λύτρωση. Χρειάζεσαι χρόνο για να καταλάβεις τη διαφορά του δικού μας και τους δικού τους πολιτισμού. Εκεί μπορείς να εκτιμήσεις τις διαφορές. Εκεί μπορείς να δεις τα υπέρ και τα κατά.

Θα συναντήσετε ανθρώπους με μια άλλη φιλοσοφία για τη ζωή. Αυτούς που δουλεύουν εθελοντικά για να συντηρηθούν οι άποροι. Ανθρώπους που δεν σκέφτονται το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Υπάρχουν ναοί οπού χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά βρίσκουν λίγη τροφή, όπως φακές ή ρύζι. Τρώνε δωρεάν και προσεύχονται. Σ αυτούς τους ναούς εκατοντάδες άλλοι δουλεύουν στα μαγειρεία και οι μόνη τους αμοιβή είναι λίγο φαγητό.thumbnail_φακες 27
Στην Ινδία οι ιερείς διδάσκουν αυτά που τους έμαθαν οι παλαιότεροι. Ψάχνουν τη λύτρωση. Και πιστεύουν ότι γίνεται ακολουθώντας πιστά τα βήματα που τους δίδαξαν οι μεγάλοι τους δάσκαλοι.
Για να επιβιώσεις στην Ινδία – τουλάχιστον οδηγικά- πρέπει να έχεις τρία πράγματα:
Καλή όραση, Καλή κόρνα και Καλή τύχη.

Για να μην επισκεφθείς το νοσοκομείο στην Ινδία, με προβλήματα γαστρεντερίτιδας , πρέπει να μην είσαι αφηρημένος . Να πίνεις νερό μόνο εμφιαλωμένο και να μην τρως ποτέ λαχανικά η οτιδήποτε άλλο δεν είναι βρασμένο η ψημένο.
Οι κάτοικοι της 2ης σε πληθυσμό χώρας στον κόσμο μετά την Κίνα, ασχολούνται με την γεωργία και παράγουν ρύζι, σιτάρι, πατάτα και τσάι. Η ζωή για τους Ινδούς είναι θεωρητικά φθηνή για τους Ευρωπαίους η τους Αμερικάνους. Για τους Ινδούς όμως θεωρείται ακριβή γιατί είναι ελάχιστα τα χρήματα που κερδίζουν από τα αγαθά της γης. Οι φακές έχουν 10 λεπτά του ευρώ το κιλό. Την ίδια τιμή έχουν και τα οπωροκηπευτικά. Η ζάχαρη κοστίζει ακριβά. Περίπου μισό ευρώ το κιλό ενώ 1.40 ευρώ κοστίζει το κοτόπουλο. Ένα κιλό κατσίκι κοστίζει 6 ευρώ. Απλησίαστο για τους Ινδούς. Ζουν με λίγη τροφή και δεν έχουν απαιτήσεις για κάτι παραπάνω.

Ένας ανειδίκευτος εργάτης όταν είναι καλός μπορεί να πάρει από 6-12 ευρώ. Επειδή όμως δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις οικογένειες τους η κυβέρνηση σε αρκετούς φτωχούς οικογενειάρχες δίνει κάρτα σίτισης. Έτσι αν κοστίζει ένα κιλό ρύζι 12 ρουπίες ( 100 ρουπίες , με την κάρτα σίτισης το αγοράζει 2 ρουπίες. ( 100 ρουπίες είναι 1 ευρώ και 40 λεπτά).
Την κάρτα αυτή την διεκδικούν όσοι κερδίζουν μηνιαίως 40 ευρώ και κάτω. Υπάρχουν όμως και καλοί μισθοί στην Ινδία. Οι δάσκαλοι και γενικά όσοι ασχολούνται με το δημόσιο τομέα κερδίζουν 320 ευρώ το μήνα. Οι γιατροί φτάνουν τα 600 ευρώ ενώ οι πανεπιστημιακοί μπορούν να φθάσουν και τα 2.000 ευρώ.Το σύστημα της φορολογικής δήλωσης μάλλον είναι ανύπαρκτο. Επίσημα υπάρχει αλλά στην πραγματικότητα είναι εκατομμύρια αυτοί που είναι άστεγοι και δεν είναι πουθενά εγγεγραμμένοι.
16.Οι αγελάδες κυκλοφορούν ανάμεσα σε πιστούς και τουρίστες
Οι αγελάδες κυκλοφορούν ανάμεσα σε πιστούς και τουρίστες
Οι τουρίστες βγάζουν τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες
Οι τουρίστες βγάζουν τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες

Στην Ινδία υπάρχει πρόβλεψη, στις μεγαλουπόλεις φυσικά για φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας έως 5 ½. Από εκεί και πέρα υποχρεωτική είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση που διαρκεί πέντε χρόνια. Το πανεπιστήμιο είναι τέσσερα χρόνια και η ιατρική επτά χρόνια. Τα παιδιά που ζουν στις μεγαλουπόλεις μπορούν να σπουδάσουν. Και όσα οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία που είναι πρότυπα.
Κάτι πολύ σημαντικό για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Αν δείτε δύο άνδρες να περπατούν και να κρατούνται χέρι χέρι δεν σημαίνει ότι έχουν ερωτική σχέση. Απλά είναι φίλοι και οι φίλοι συνηθίζουν να κρατούνται σαν να είναι ζευγάρι. Σίγουρα υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αλλά το κράτημα χέρι χέρι ανάμεσα στους άνδρες είναι κάτι φυσιολογικό για την Ινδία.

Τα πιο φοβερά «πλυντήρια»


Σε μια περιοχή στη Βομβάη βρεθήκαμε σε έναν χώρο όπου δουλεύουν εκατοντάδες εργάτες στα πιο περίεργα πλυντήρια ρούχων. Καθημερινά πλένονται στο χέρι χιλιάδες ρούχα που μεταφέρονται από κάθε σημείο της Βομβάη. Μεταφέρονται είτε με μικρά φορτηγά είτε με ποδήλατα.
Αφήνουν τα δέματα στο δρόμο και το βράδυ από πλυθούν επιστρέφονται στους κατόχους τους. Για περισσότερο από μισή ώρα προσπαθούσα να καταλάβω αφού δεν καταχωρούνται σε κομπιούτερ και αφού τα ρούχα μοιράζονται στις δεκάδες στέρνες πως στο τέλος επιστρέφονται στους κατόχους τους και δεν τα μπερδεύουν. Η απορία μου δεν λύθηκε. Όπως δεν λύθηκαν δεκάδες άλλες που είχα όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους. Τελικά μήπως ο πληθυσμός του 1.200.000.000 Ινδών είναι ακόμη μεγαλύτερος αφού υπάρχουν χιλιάδες περιπλανώμενοι άστεγοι ; Ποιος ξέρει...

Now24

Πηγή:

Σχετικά Θέματα:

Ινδία: Οδοιπορικό στη χώρα των αντιθέσεων