Την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της ρήτρας διαφυγής που μέχρι σήμερα αφορούσε αποκλειστικά τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών.
Στην επιστολή της, η Μελόνι ζητά την επέκταση της «εθνικής ρήτρας διαφυγής» (national escape clause) —η οποία σήμερα επιτρέπει δημοσιονομικές παρεκκλίσεις αποκλειστικά για αμυντικές δαπάνες μέσω του μηχανισμού SAFE— ώστε να καλύψει και τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.
Στα 1,5 δισ. ανεβαίνει το «πακέτο» της ΔΕΘ - Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας αναμένεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026 - Γιατί αποτελεί «στρατηγική νίκη» η απόφαση του Ecofin
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, με τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες και η ατζέντα των συνεδριάσεων - Ο κ. Πιερρακάκης θα έχει και διμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους
«Πρόσθετα αιτήματα αναμένεται να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς αρκετά κράτη μέλη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.