Παρά τις αμερικανικές πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο, το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο, εξετάζοντας ωστόσο πιθανές αλλαγές στη διάταξη και στον τρόπο ανάπτυξης των στρατευμάτων του στην περιοχή.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ισραήλ η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διαμηνύει ότι το Τελ Αβίβ δεν δεσμεύεται από τις προβλέψεις της συμφωνίας που αφορούν τον Λίβανο.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ εξετάζει αλλαγή της στρατηγικής του στον Λίβανο, υιοθετώντας επιχειρησιακό μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόστηκε στη Γάζα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Ενημέρωση για τα πολεμικά σχέδια της Χαμάς ήδη από τον Απρίλιο του 2018 είχαν λάβει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών Σιν Μπετ και Μοσάντ,σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth έγραψε τη Δευτέρα (4/11) ότι στο Ισραήλ εκτιμούν ως πιθανή την επίτευξη συμφωνίας με τον Λίβανο εντός μιάμιση με δύο εβδομάδες.