Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η προσπάθεια αυτή, η οποία εκδηλώνεται στον απόηχο της βαριάς ήττας των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές, ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να εκληφθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως ένδειξη αμερικανικής υπαναχώρησης, ενθαρρύνοντας το Κρεμλίνο να κλιμακώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία αντί να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, η πρόταση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Μαϊάμι από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσία εκπροσώπων από την Ουκρανία, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αμερικανική διαμεσολάβηση. Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής και από τις δύο πλευρές έχει βρεθεί ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Στιβ Γουίτκοφ.