Αερομαχίες ισραηλινών με τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Συρίας - Αποφεύχθηκε η άμεση σύγκρουση

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 05/05/25 - 09:16

Για αερομαχίες ισραηλινών μαχητικών με τουρκικά στον εναέριο χώρο της Συρίας κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Sozcu. Το Sozcu σημειώνει ακόμη ότι «μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών, τουρκικά F-16 εισήλθαν στη Συρία και έστειλαν προειδοποιητικά σήματα. Οι Ισραηλινοί προειδοποιούν ότι θα στοχοποιήσουν τα τουρκικά μαχητικά».

Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει ότι είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επιχειρεί στις αεροπορικές βάσεις Τ4 και Χάμα και ότι αυτές οι περιοχές είχαν αποτελέσει προηγουμένως στόχο του Ισραήλ. Το Ισραήλ θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας στον εναέριο χώρο του «επιχειρησιακό κίνδυνο», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το Ισραήλ έχει στείλει δεύτερο στόλο μαχητικών στην περιοχή. Συνολικά 14 πολεμικά αεροσκάφη περιπολούσαν στον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή την ίδια ημέρα. Έχει υποστηριχθεί ότι το ισραηλινό γενικό επιτελείο προειδοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη θα στοχοποιηθούν στην επόμενη «παραβίαση». Η Άγκυρα δεν έκανε επίσημη δήλωση.

«Ισραηλινά και τουρκικά μαχητικά πλησίασαν επικίνδυνα», σημειώνει παράλληλα και η τουρκική εφημερίδα SOL HABEL. Όπως σημειώνει, «μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήταν ότι τουρκικά και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο στον εναέριο χώρο της Συρίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα μαχητικά των δύο χωρών πλησίασαν επικίνδυνα υπό επιτήρηση ραντάρ, προκαλώντας σύντομο συναγερμό στην εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή. Και οι δύο πλευρές απέφυγαν την άμεση σύγκρουση».

Σημειώνεται ακόμη ότι «αυτή η τελευταία ένταση τη νύχτα της 2ας Μαΐου αποκαλύπτει ότι αυτοί οι μηχανισμοί απεμπλοκής δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί πλήρως ή υπάρχει δυσκολία να λειτουργήσουν στο έδαφος. Η στόχευση από το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές υπό τον έλεγχο της νέας διοίκησης στη Συρία έχει προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα».

Τέλος, σημειώνεται επίσης ότι «ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει πρόσφατα οχυρώσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία και αύξησε τη συνεργασία της με την προσωρινή κυβέρνηση, είναι γνωστό ότι το Ισραήλ βλέπει αυτή την παρουσία ως απειλή και εργάζεται σε σχέδια επίθεσης εναντίον της».

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, σημείωσε ότι «η Τουρκία υποστηρίζει το νέο καθεστώς Αλ Σάρα στη Συρία και θεωρεί ότι πολύ μεγάλη απειλή το Ισραήλ. Η Τουρκία θεωρεί πως όσο πλησιάζει το Ισραήλ απειλείται η ίδια η Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι η Χαμάς είναι εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας και δεν θέλει να πλησιάσει το Ισραήλ προς την Τουρκία».

Ακόμη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπάρχει πολύ στενή επαφή της Τουρκίας με τη Συρία. «Να θυμίσουμε ότι ο (Τούρκος ΥΠΕΞ) Χακάν Φιντάν ήταν από τους πρώτους που είχε σπεύσει στη Συρία ενώ και ο Τζολάνι με κυβερνητικό αεροσκάφος της Τουρκίας είχε ταξιδέψει στην Άγκυρα και τον υποδέχτηκε ο Ερντογάν».

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ