«Ανατολίτικο παζάρι» από τον Ερντογάν για τα F-16, η είδηση για νέα συμφωνία με τη Ρωσία για S-400; (ΒΙΝΤΕΟ)

 
«Ανατολίτικο παζάρι» από τον Ερντογάν για τα F-16, η είδηση για νέα συμφωνία με τη Ρωσία για S-400;

Ενημερώθηκε: 16/08/22 - 21:13

Την ώρα, που η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ, για να διαπραγματευτεί την αγορά 40 F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Η αντίδραση της Άγκυρας στην είδηση του ρωσικού πρακτορείου ήταν υποτονική. Ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, όμως διευκρινίζει ότι «η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

Πρόσθεσε δε, ότι «οι τεχνικές συνομιλίες για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, το μερίδιο της τουρκικής μηχανής στα συστήματα, ποια εξαρτήματα θα παραχθούν στην Τουρκία κ.λπ. Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη που αξίζει να αναφερθεί. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

Έτσι η διευκρινιστική δήλωση του ανώνυμου Τούρκου αξιωματούχου κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την υπόθεση. Αντίθετα περιπλέκει περισσότερο την υπόθεση και είναι βέβαιο ότι η αμερικανική πλευρά θα ζητήσει από την Άγκυρα μια ξεκάθαρη, σαφή και βέβαια επώνυμη δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας, ειδικά την ώρα, που η αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Άμυνας Ακάρ, βρίσκονται στις ΗΠΑ για πείσουν τις ΗΠΑ να πωλήσουν 40 F-16 Viper και να εκσυγχρονίσουν τα υπόλοιπα τουρκικά μαχητικά.

Πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι είναι πιθανό η δήλωση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 την Τρίτη, να μην έγινε τυχαία, την ώρα, που έχουν αρχίσει οι αμερικανοτουρκικές συνομιλίες.

Δεν απέκλεισαν ακόμα και την πιθανότητα η είδηση να δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός «ανατολίτικου παζαριού» από τον Ερντογάν για να πιέσει τους Αμερικανούς να δώσουν τα πολυπόθητα μαχητικά στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας η κατάσταση της οποίας δεν είναι καλή.

Δείτε την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη από την Κωνσταντινούπολη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ